Tiesitkö, että auton etuikkuna estää vauriot, mutta sivulasi ei: Näin kävi 30 vuotta kuorma-autoa ajaneen kasvoille, kun aurinko paistoi – hurja kuvalinkki!

Ihosta kannattaa pitää huolta.

05.06.2023

Iho vanhenee auringosta, sen moni tietää. Moni unohtaa silti aurinkorasvan käyttämisen osana päivittäistä ihonhoitoa. Se mielletään ”rantatavaraksi”.

Nykyautojen tuulilaseissa on UV-säteilyn läpäisyä estävä kalvo, joka ei päästä lävitse UV-säteilyä lainkaan. Sen sijaan sivulasit ovat normaalia lasia, joka päästää lävitseen UV-A-säteilyä.

Se voi kuluttaa ja vanhentaa ihoa.

Julkisuudessa on nyt nähty iäkkään kuorma-autoilijan kasvot. Hän ajoi autoa liki 30 vuotta ja aurinko paistoi toisesta sivuikkunasta hänen kasvoihinsa. Ero toiseen puoliskoon on järisyttävä. Asiasta kertoi myös brittiläinen lääketiedejulkaisu New England Journal of Medicine.

Ilmiöllä on nimensäkin. Diagnoosina on toispuoleinen/yksipuolinen dermatohelioosi, toisin sanoen ennen aikainen ihon vanheneminen, joka johtuu UV-A-säteiden ihon sisäisille rakenteille aiheuttamasta kuormituksesta. Katso kuva Terveyden Asialla -sivustolta.

Lisää luettavaa