Vieläkö muistat Nilsiän öljysheikin – löytyi kuolleena kotinsa läheltä

Vanhemmat tv:n katselijat muistavat vielä vuonna 1986 eli 33 vuotta sitten Karpolla on asiaa -ohjelmasta tutun Nilsiän öljysheikin Tauno Kuosmasen.

Tauno Kuosmasen superjulkisuus alkoi vuonna 1986, kun hän oli 58-vuotias. Hän väitti olevansa öljysheikki, perusti Man Oil -nimisen öljyjalostamon Nilsiään, ja alkoi myydä kotitekoisesti läträämäänsä öljyä.

Paikalliseksi kylähulluksi osoittautunut Kuosmanen väitti öljyn auttavan vaikka mihin. Siitä saivat avun jopa AIDS:ista kärsivät, puhumattakaan syövästä tai reumatismista.

Kaikki eivät katsoneet miehen toimia hyvällä. Syyte napsahti. Oikeudessa hänet todettiin kuitenkin syyntakeettomaksi.

Vaimo seisoi miehensä rinnalla ihaillen ja maailmaa autereisesti ihmetellen. Sekin tuntui hänestä hyvältä idealta, että öljysheikki Kuosmanen aikoi ottaa ulkomailta lisää vaimoja. Olihan hän sheikki. Sukua oli tarkoitus jatkaa ja jalostamoa pyörittää vaimojen työn avulla.

Aivan hullu Kuosmanen ei ollut. Hän sai mielettömän tv-julkisuuden myötä rahaa kuin roskaa. Hän kierteli avaamassa messuja ja hänen jalostamollaankin kävi tasaisesti bussilasteittain ihmisiä öljyä ostamassa ja miestä ilmielävänä katsomassa. Täytyy muistaa, että tv-kanavia oli Suomessa tuohon aikaan vain kaksi, ja television mainosvoima oli ällistyttävä.

Kuosmanen löytyi kuolleena suuren julkisuutensa hylkäämänä vuonna 2008, eli kuolemasta tuli hiljattain kymmenen vuotta. Katso alta nostalginen pätkä.

Aiheet: