Voiko verta luovuttaa pandemian aikana?

Kyllä voi.

Verenluovutukseen voi Suomen Punaisen Ristin (SPR) mukaan mennä turvallisin mielin myös koronapandemian aikaan.

SPR kertoo, että käytössä on pandemian aikaiset varotoimet, joista tärkeimmät ovat hyvä käsihygienia, riittävät turvavälit sekä maskin käyttö aina kun mahdollista.

Verenluovuttajien turvallisuudesta pidetään huolta myös poikkeusaikana. Verenluovutukset tapahtuvat ajanvarauksella, ja luovutustilaan pääsevät vain verenluovuttajat. Luovutukseen ei siis toistaiseksi voi tulla esimerkiksi lapsen tai saattajan kanssa.

Tulijoilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita, minkä jälkeen jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin. Kasvomaskia suositellaan käytettävän osan ajasta – luovuttajan tunnistamiseksi se on otettava hetkeksi pois. Tilassa oleviin muihin luovuttajiin ohjeistetaan pitämään vähintään 1-2 metrin turvaväli.

Tilojen puhdistusta on tehostettu, ja henkilökunta pysyy kotona jos heillä on pienimpiäkään flunssaoireita.

Varoaika kotona sairastetun koronavirusinfektion jälkeen lyheni muutama päivä sitten 28 vuorokaudesta 14 vuorokauteen paranemisesta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeinen luovutuseste pysyy ennallaan kolmessa kuukaudessa.

Et voi luovuttaa verta 14 vuorokauteen, jos olet altistunut koronalle perheenjäsenen kautta. Jos sen sijaan on altistunut kodin ulkopuolisen henkilön koronavirustartunnalle, esimerkiksi työkollegalle, luovutuseste on jatkossa 10 vuorokautta. Koronapotilaita hoitava henkilökunta voi luovuttaa verta vain, jos edellisestä kontaktista koronapotilaaseen on vähintään 10 vuorokautta.

 

Aiheet: