Yle: Vanhaa kalaa myynnissä – näin tunnistat

Jokainen pystyy helposti tunnistamaan vanhentuneen kalan – tässä kikka.

Julkaistu:

Kalan tuoreus on tärkeä tekijä. Pilaantunut kala aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.

Ylen tuoreen selvityksen mukaan kalatiskeiltä löytyi jopa kymmenen päivää vanhaa kalaa. Yle teki pistokokeita eri myyntipaikkoihin.

Jutussa haastateltu Livian kalabiologian lehtori Arto Katajamäki on järkyttynyt tuloksista. Hän pitää kahden vuorokauden ikärajaa kohtuullisena rajana kalan myynnille.

Viisi vuorokautta on hänen mukaansa ehdoton enimmäisraja kalan myynnille. Yli viikon ikäisessä kalassa riskit bakteerien lisääntymisestä kasvavat.

Rasvaiset kalat, kuten lohi, pilaantuvat nopeammin kuin vähärasvaiset lajit. Katajamäen mukaan esimerkiksi kuha ja ahven säilyvät hieman pidempään.

Miten havainnoit?

Tavallisen kuluttajan tärkein työkalu kalan tuoreuden arvioinnissa on hajuaisti.

Asiantuntija Katajamäki neuvoo Ylellä pyytämään kalaa haistettavaksi – kalan ei kuulu haista. Tuoreessa kalassa silmät eivät myöskään verestä, nahka on kimmoisa ja ruodot pysyvät kiinni käsiteltäessä.

Kalabiologi varoittaa myös muovipakkauksista. Hänen mukaansa kala säilyy paremmin paperiin käärittynä kuin muovissa tai tyhjiöpakkauksessa, koska muovissa kala ei pääse ”tuulettumaan” ja happanee helpommin.

Lue myös: Tilaa Comon uutiskirje ja tiedät mistä kahvitauolla puhutaan! Nappaa kotimaan tv-vinkit ja puheenaiheet suoraan sähköpostiin tästä.