Yleisradioa on viime vuosina kritisoitu muun muassa sen monimuotoisuus- ja tasa-arvopolitiikasta, jota osa yleisöstä on nimittänyt woketukseksi. Nyt keskustelu on saanut uuden kierroksen – ja tällä kertaa kritiikin kärjessä on lastenohjelma, jossa ei näy lihatonta päivää vaan lihaton todellisuus.
Sosiaalisessa mediassa, muun muassa ”Mutsit vs Faijat” -nimisessä keskusteluryhmässä, on kummasteltu Ylen esittämää animaatiosarjaa, jossa pääosassa ovat vegesaurukset. Ryhmän viesteissä kysytään muun muassa, opetetaanko lapsille nyt kasvisruokavaliota lihan kustannuksella ja tarjotaanko ideologiaa tarinan varjolla.
Ohjelmassa kaverukset Karo, Minttu, Verso ja Wasabi seikkailevat rehevässä ja vihreässä laaksossa, jonka kaikki asukkaat ovat kasvishenkisiä esihistoriallisia otuksia. Karo on triporkkanops, kun taas Minttu, Verso ja Wasabi ovat hernesauruksia. Laaksossa tavataan myös muun muassa banaaniraptoreita, perunodontteja ja paksoiliskoja.
Sarjan värikäs ja humoristinen maailma on kerännyt myös kehuja mielikuvituksestaan ja visuaalisesta ilmeestään. Kertojaäänenä toimii pitkän linjan näyttelijä Jarmo Heikkinen ja päähenkilö Karon äänenä kuullaan Hertta Luomaa. Silti keskustelua herättää nyt enemmän se, mitä ohjelma mahdollisesti ei sisällä – eli yhtäkään lihansyöjähahmoa.
Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Yle on saanut palautetta ylitiedostavuudesta. Toimittajien kertomukset velvoitteellisista DEI-koulutuksista, ohjeista huumorin sisältöihin liittyen vähemmistöjen kohdalla sekä väitteet ohjelmavierailijoiden rajoittamisesta ovat jo aiemmin kirvoittaneet keskustelua toimituksen linjauksista.
Lastenohjelman kohdalla somekriitikot ryhmässä kysyvät, kuinka paljon mielikuvitusta voi käyttää ennen kuin tarina muuttuu viestiksi. Ja pitääkö dinonkin olla nykyään vegaaninen?
Soraääniäkin kuuluu:
-Ohjelmahan on hyvä. Siinä dinot ovat erilaisia vihanneshahmoja. Se on hyvä vaan että lapset oppivat syömään kasviksia kun katselevat tällaisia hahmoja.
-Taas on hölynpölyä ilmassa. Että nähdään kaikkialla älyttömyyksiä, kuvaa muuan. -Tämähän on satua, ja kaiken lisäksi miksi syytellä Yleisradiota, tämä on ulkomailta ostettu ohjelma.