Como pääsi testaamaan marraskuussa julkaistavan Xbox One -pelikonsolin uudenkarheaa ohjainta. Ensikosketus muodoiltaan pätevään kapulaan oli enemmän kuin positiivinen.
Päällisin puolin Xbox Onen ohjain muistuttaa Xbox 360:n vastaavaa. Ulkonäkö kuitenkin pettää, sillä uuden ohjaimen tuntuma on todella erilainen. Ei sinänsä, että Xbox 360:n ohjaimessa mitään vikaa olisi – päinvastoin. Xbox Onen ohjain pistää kuitenkin vielä paremmaksi, sekä ulkonäön että sisuskalujen suhteen. Tarkemman tutkiskelun jälkeen nimittäin huomaa ABXY-näppäimien kirjaimet kauniin kolmiulotteisiksi ja itse ohjaimen koon hieman sirommaksi. Microsoft kertoo tehneensä todella paljon töitä ohjaimen täydellisen muotoilun saavuttamiseksi ja kun kapulan ottaa kätösiin, ymmärtää mistä on kyse.
Ohjaimen pintamateriaali on erittäin miellyttävää, eivätkä kädet ”hikoile” sen kanssa. Analogitattien ja liipaisimien tuntumaa on säädetty Xbox 360:n ohjaimeen verrattuna ja myös ristiohjaimessa ja ABXY-näppäimissä huomaa eron. Yksi ohjaimen suurimmista uudistuksista löytyy kuitenkin sisältä: neljä tärinämoottoria, jotka pitävät huolen aiempaa tehokkaammasta immersiosta. Liipaisimiin kohdistetut täristimet iskevät todella mainiosti sormille esimerkiksi räiskintäpeleissä aseella ammuttaessa ja autopeleissä renkaiden lukkiutuessa. Kun liipasimia painaa, sitä todellakin tuntee tekevänsä jotain. Tällaista fiilistä ei ole konsoliohjaimilla ennen koettu!
Peleissä testaamani ohjain oli langallista mallia. Sen keveys oli hämmästyttävä ja ero langattomaan versioon vaatimaton. Langattoman kapulan paristoluukku on huomattavasti pienempi kuin Xbox 360:n ohjaimessa.
Ohjaindemojen ja muutamien pelisessioiden jälkeen uskaltaisin väittää, että Microsoft on onnistunut tekemään markkinoiden parhaimman peliohjaimen. Xbox Onen padissa yhdistyy nimittäin kaikki olennainen: loistava muotoilu ja pintamateriaali, erinomaiset vibrat ja ennen kaikkea tarkat analogitatit ja liipaisimet. Tällä kapulalla kelpaa pelata seuraavat vuodet!
PS: kuvassa näkyvät vaaleanpunaiset neliöt tarttuivat kameran linssiin. Kyseisiä infrapunavaloja ei paljas ihmissilmä pahemmin näe.
Tom Kajaslampi