Nyt tulee heviä faktaa: Tosi-tv-tirkistelystä on hyötyä!

17.12.2012

Mediatutkija ja filosofian tohtori Veijo Hietala on sitä mieltä, että paljon parjatusta tosi-tv:stä on myös hyötyä ihmisille.

-Samanlaista kuin draamastakin. Haluamme oppia ymmärtämään ihmistä, viime kädessä itseämme. Ihminen on sosiaalinen olento,  joka kasvaa aikuiseksi ja kehittyy aikuisenakin tarkkailemalla, siis ”tirkistelemällä”, muita, Hietala kertoo Comolle.

-Päivitämme jatkuvasti omaa käyttäytymistämme ja tunnereaktioitamme suhteessa muihin. Itsekin koen erittäin opettavaisena ja samalla terapeuttisena kaltaisteni ihmisten reaktioiden tarkkailua stressitilanteissa. Siinä oppii ymmärtämään ihmisten uskomatonta erilaisuutta ja samalla inhimillisten perustunteiden – rakkaus, viha, kateus, itsekkyys – perimmäistä samanlaisuutta. On helpompaa hyväksyä tiettyjä piirteitä itsessään, kun huomaa, että kaikkien sosiaalisten naamioiden alla ihmiset kuitenkin kokevat ja käyttäytyvät samalla tavalla.

Johtuuko edellä kertomastasi myös se, että tosi-tv:tä myös vihataan?

-Ehkäpä omaa kaunistelematonta peilikuvaansa ei välttämättä halua katsoa tai hyväksyä.

Mikä voisi olla inhottavin tosi-tv mielestäsi?

-Itse en erikoisemmin ole tykännyt ”nöyryytys- ja huijausformaateista” – eli siitä että osallistujat narrataan mukaan käytännössä valehtelemalla, ja sitten heidät saatetaan tietämättään naurunalaisiksi tai nöyryytetään julkisesti. Myöskään kuolemaan liittyvää tai lapsia päähenkilöinä käyttävää tosi-tv:tä en pitäisi eettisenä.

Lisää Hietalan ajatuksia Comossa.

Lisää luettavaa