Ilmoitus: Haaveiletko tubettajan urasta? Nämä työkalut tarvitset laadukkaaseen videontuotantoon

Sisältö ratkaisee kaiken pyrkiessäsi keräämään yleisöä omalle tubetuskanavallesi. Hyvän sisällön tuottamiseen tarvitaan tietysti riittävän laadukkaat työkalut.

04.01.2022

Kaupallinen yhteistyö: Lainaa.com

Mitä parempaa laatua pystyt kanavallasi tarjoamaan, sitä paremmin erotut massasta. Korkealaatuista videotuotantoa arvostavat myös seuraajasi ja heistä alkaa tämän jälkeen muodostua videoitasi fanittava yleisö, joka janoaa sinulta säännöllisesti uutta mielenkiintoista ja laadukasta videosisältöä.

Mitä perustyökaluja tarvitaan tubettamiseen?

Yksinkertaisimmillaan tubettaminen onnistuu pelkän älypuhelimen avulla. Tosissaan suosittua tubetuskanavaa rakentamaan lähtevät tarvitsevat kuitenkin käyttöönsä huomattavasti laajemman työkalupakin. Tähän kuuluvat jalustallinen kamera, mikrofoni, valaisin ja tietokone sekä videoeditointiin sopiva ohjelmisto.

Ymmärrettävästi laitehankinnat muodostavat kokonaisuudessaan suuren kuluerän, jota aloittavalla tubettajalla ei välttämättä ole pankkitilillä säästössä. Kilpailutettu laina on tällöin varteenotettava vaihtoehto uuden harrastuksen ja mahdollisti tulevan ammatin aloittamisen rahoittamiseksi. Esimerkiksi Lainaa.com kilpailuttaa lainahakemuksesi yli 40 pankilla ja lainapalvelulla. Se tarjoaa helpon ja luotettavan tavan löytää halvinta lainaa netistä, jotta pääset nopeasti alkuun laadukkaassa videotuotannossa.

Älypuhelin ja/tai digikamera sekä tarvikkeet

Mikäli taskustasi löytyy kalliimman pään Android- tai iPhone -puhelinmalli, omistat jo hyvin todennäköisesti riittävän hyvän kameran videotuotantoon. Keskitason tai sitä heikomman tason puhelinmalleissa on tehty lukuisia kompromisseja kameran ja videotuotannon laadun suhteen, minkä vuoksi videotuotannon taso ei enää vastaa laadukkaan tubetuskanavan tarpeita. Hyvä älypuhelin tarvitsee kaverikseen vielä laadukkaan jalustan, johon puhelimen voi kiinnittää kuvauksen ajaksi.

Älypuhelinta suositeltavampi vaihtoehto on hankkia kameravalmistajien valikoimasta tubettamiseen optimoitu digikamera. Tällaisia ovat esimerkiksi Sonyn ZV-1 -VLOG tai Canonin G7 X -sarjan digikamerat. Molemmissa on ympäri taittuva LCD-näyttö, jonka avulla näkee kuvattavan kohteen myös kameran edessä ollessaan. Tubettamiseen suunnitellut kamerat sisältävät lisäksi lukuisia yksityiskohtia, jotka helpottavat tubettajan sisällöntuotantoa ja tekevät videoiden tekemisestä hauskaa ja helppoa.

Erillisen mikrofonin käyttämättä jättäminen tubetuksessa on perisynti, johon kenenkään ei kannatta sortua. Kokenut tubettaja LPS Emppu nostaa kirjassa Tubettajan päiväkirja (Otava 2019) esille laadukkaan mikrofonin käytön tärkeyden: ”Huonosta äänenlaadusta valitetaan paljon enemmän kuin kameran laadusta”. Heikkolaatuinen ääni pilaa loistavimmankin video-otoksen hetkessä. Tutustu siis käyttämäsi kameran ääni- eli audioliitäntöihin ja hanki siihen sopiva laadukas mikrofoni. Paras ratkaisu on ostaa langaton mikrofoni, jolloin videossa ei näy häiritsevää mikrofonijohtoa.

Toinen perisynti on huonosti valaistu video, joka turhauttaa videon katselijan nopeasti. Hämärät videot tai kotikutoisesti loistelampuilla ylivalaistut videot eivät kerää suosiota. Suositeltavin kuvausvalo tubettajalle on niin sanottu rengasvalo. Hinnat alkavat 50 eurosta ylöspäin, joten suuresta investoinnista ei ole kyse, mutta valaistuksen vaikutus videoiden laatuun on huomattava.

Varaa reilusti aikaa editointiin

Vain harvat tubettajat kykenevät luomaan laadukasta sisältöä käyttämättä runsaasti aikaa videoiden editoimiseen. Vähintäänkin editointia joutuu tekemään käyttämänsä digikameran ohjelmiston avulla. Huomattavasti parempi vaihtoehto on siirtää videoleikkeet tietokoneelle ja tehdä editointi siihen tarkoitetulla työkalulla.

Suosittuja maksullisia ohjelmistoja ovat esimerkiksi Final Cut Pro Apple-tietokoneille ja Adobe Premiere Windows-tietokoneille. Ilmaisilla videoeditoreilla pääsee yleensä hyvin alkuun, mutta niiden rajalliset muokkaustoiminnot voivat nopeasti asettaa haasteita halutunlaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Videon editointiin kannattaa varata runsaasti aikaa. Tubettajana aloittanut ja sittemmin myös suosittuna laulajana uraa luonut Arttu Lindeman kertoo Tubettajan päiväkirja -kirjassa suhteestaan videoiden editointiin seuraavaa: ”Materiaalista jopa 90 % jää leikkauspöydälle, vain 10 % päätyy videolle”, ja jatkaa vertailemalla julkaisukelpoisen videon tekemistä levytysstudiotyöskentelyyn, jossa huonot kappaleet ja kehnoiksi havaitut äänitykset editoidaan raa´alla kädellä pois lopullisesta julkaisusta.

Viimeistely varmistaa tubettajan näkyvyyden

Videon viimeistelyyn kuuluu tärkeänä osana Youtube-palvelussa näkyvä pikkukuvake. Tämä pieni visuaalinen kuva julkaistusta videosta on usein ratkaisevassa asemassa sen suhteen, kuinka paljon satunnaisia katselijoita video kerää. Ja näiden satunnaisten katselijoiden joukosta löytyvät myös tulevat fanit, jotka alkavat seuraamaan videoitasi säännöllisesti.

Hyvät työvälineet ja huolellinen työskentely mahdollistavat seuraajakunnan nopean kasvun. Laadukkaisiin videotuotannon työkaluihin investoiminen maksaa itsensä takaisin nopeutuneen videotuotannon ja kasvavien seuraajamäärien muodossa.

Lisää luettavaa