Ilmoitus: Kymmenen säästövinkkiä nuorelle aikuiselle

Rahan säästäminen hyödyttää aina. Säästämisen ei välttämättä tarvitse olla työlästä ja aikaavievää. Säästöä syntyy pääosin kahdella tavalla: minimoimalla kustannuksia ja siirtämällä rahaa syrjään esimerkiksi säästötilille. Kuukausimaksujen karsiminen on taloudellista. Siksi varsinkin kulutusluottojen ja lainojen yhdistäminen on kannattava tapa kerryttää säästöjä. Tässä kymmenen toimivaa keinoa säästää rahaa.

15.02.2021

ILMOITUS

Yhdistä lainat ja joustoluotot

Lainojen hoitomaksut ja korot nielevät herkästi suuria summia, jos sinulla on lyhennettävänä useiden lainojen kuukausimaksuja. Jos tulosi ovat säännölliset ja riittävät, voit hakea yhdistelylainaa Yhdistalaina.com -palvelusta. Yhdistelylainan summat ja maksuaika vaihtelevat lainan tarjoajan sekä oman tilanteesi mukaan. Ottamalla yhdistelylainaa vanhojen lainojesi maksamiseksi saat neuvoteltua sinulle sopivan maksuajan pienemmällä korolla verrattuna siihen, että maksaisit pois useampaa velkaa yhtäaikaisesti. Lainojen yhdistäminen voi tuottaa satojen eurojen säästöt kuukaudessa. Kartoita rohkeasti mahdollisuutesi yhdistelmälainan saamiseksi.

Lainojen yhdistäminen on viisasta myös siksi, että useamman lainan kanssa taiteileminen vaatii jatkuvasti tarkkaavaisuutta. Elleivät lainojen lyhennykset lähde tililtäsi suoramaksuna, eräpäivien ja takaisin maksettavien summien muistaminen voivat aiheuttaa sekaannuksia. Pahimmassa tapauksessa kuukausittaisen lyhennyksen laiminlyönti aiheuttaa koko lainasumman erääntymisen maksettavaksi kerralla. Mitä pitempi laina-aika vanhoissa luotoissasi on, sitä enemmän korkoa ja lainanhoitomaksuja tulet maksaneeksi. Lainan maksaminen takaisin nopeammassa tahdissa vähentää kokonaiskustannuksia. Siksi vanhat lainat kannattaa yhdistää, maksaa ne pois ja sen jälkeen lyhentää vain yhtä ainoaa lainaa. Helppoa ja halvempaa!

Kilpailuta joustolainat

Jos olet aikeissa ottaa joustolainaa, lainojen kilpailuttaminen on todella rahanarvoinen vinkki. Lainojen korot, maksuajat ja kuukausivähennykset vaihtelevat huomattavasti. Esimerkiksi Joustoluotto.com palvelussa voit lähettää lainahakemuksesi yhdellä kertaa useammalle lainanantajalle.

Vältä velkaantumista, velkaannu viisaasti

Velkaraha tulee useimmiten kalliimmaksi kuin omalla rahalla eläminen. Toisinaan kertahankinnat voivat kuitenkin tulla huomattavasti halvemmaksi kuin osamaksulla tehdyt hankinnat. Säästöt syntyvät silloin pidemmällä aikavälillä. Jos taloustilanteesi sen mahdollistaa, harkitse tarkkaan, onko taloudellisempaa hankkia esimerkiksi uusi tietokone maksamalla sen hinta kerralla sen sijaan että maksaisit hankinnan osissa. Toisaalta jos hankinnan hinta on kuukausibudjetillesi kestämätön, on parempi jakaa kustannukset pidemmälle ajalle kuin ottaa velkaa oston suorittamiseen. Tärkeintä on muistaa, ettei velan maksaminen velkarahalla onnistu koskaan, sillä useimmiten se johtuu vain pahempaan velkaantumiseen. Tästä kuitenkin poikkeuksena ovat lainanyhdistämislainat, sillä niiden idea perustuu matalampaan korkoon ja siihen, että useiden lainojen sijaan joudut maksamaan vain yhtä lainaa.

Reagoi laskuihin heti

On tunnettu tosiasia, että laskujen maksu kannattaa suorittaa ajallaan. Myöhästymismaksuista ja mahdollisista perintätoimenpiteistä voi kertyä suuria summia, joten laskun maksaminen ajoissa säästää rahaa. Jos maksun viivästyy, siitä ei vielä tarvitse tuntea suunnattoman suurta huonoa omaatuntoa, eikä maksun eräpäivän ylittymistä tarvitse hävetä. Laskuttajan asiakaspalvelun työhön kuuluu neuvotella asiakkaan kanssa maksuista, jos niiden suorittamisessa ilmenee ongelmia. Tietysti asiakaspalvelijoiden tyylissä on runsaastikin eroja, mutta pääsääntöisesti laskuttaja pyrkii joustamaan maksujen määräajoissa. Se tulee halvemmaksi kaikille osapuolille. Sen lisäksi esimerkiksi sähkölaskujen laskutusväliä on mahdollista säätää niin, ettei laskun summa pääse kasvamaan kovin korkeaksi. Pieniä laskuja on helpompi saada suoritettua ajallaan. Toisaalta jos sähkölaskun maksaminen näyttää seuraavassa kuussa hankalalta, maksuväliä voi pidentää. Se tulee halvemmaksi kuin joutua ottamaan lainaa sähkölaskun aiheuttamaan kassavajeeseen.

Vertaa hintoja

Hintoja vertaamalla syntyy väistämättä säästöjä. Säästöt voivat vaikuttaa pieniltä, mutta pidemmällä ajalla niistä on hyötyä. Netissä ostosten hintoja on suhteellisen vaivatonta vertailla. Internetissä on myös verkkokauppoja, joissa osa elintarvikkeista ja päivittäistarvikkeista kuten pesuaineista ja hygieniatarvikkeista on halvempia kuin ruokakaupassa tai marketeissa.

Osta samaa, mutta halvemmalla

Eräs keino säästää haluamasi tuote on katsoa, saatko sen uudenveroisena alennetulla hinnalla. Elektroniikkaliikkeisiin tulee asiakaspalautuksia. Palautetut laitteet ovat myyntikunnossa, mutta ne myydään esimerkiksi ilman alkuperäistä pakkausta. Joidenkin liikkeiden verkkosivuilta voit katsoa, löytyykö haluamaasi tuotetta asiakaspalautettuna tuotteena, jolloin saatat säästää kymmeniä euroja alkuperäiseen hintaan verrattuna.

Ruokakaupassakin voit ostaa joitain merkkituotteita halvemmalla, laadusta ja mausta tinkimättä. Kauppaketjujen omat merkit ovat yleensä edullisempia kuin tunnettujen valmistajien omat tuotteet. Kuitenkin osa kauppaketjujen halvoista verrokkituotteista on valmistettu tunnettujen ruoanvalmistajien toimesta. Esimerkiksi voidaan mainita pinaattiletut, hampurilaiset ja vastaavat einekset. Tällaisten kotimaisten tuotteiden määrä on toki rajallinen ja hintaerot jäävät yksittäisten tuotteiden kohdalla vain muutamiin kymmeniin sentteihin. Se on silti varteenotettava ja todellinen
säästökeino.

Tee ostokset suurissa marketeissa

Suurissa marketeissa hinnat ovat usein matalampia ja valikoima laajempi kuin lähikaupoissa. Lähikauppojen hinnat voivat olla useita kymmeniä senttejä kalliimpia kuin samojen tuotteiden hinnat supermarketeissa. Pienten ja vähäisten ostosten tekeminen lähikaupassa tuottaa ajan säästöä ja säästää esimerkiksi matkakustannuksia ja polttoainetta, jos kauppamatka muuten taitettaisiin autoillen. Joskus on vaivan arvoista säästää selvää rahaa tekemällä ostokset supermarketissa, mutta säästöjen määrä riippuu tietenkin täysin siitä, mitä ostoskoriin kertyy. Kaupparyhmien hinnoittelussa ja valikoimissa on runsaita eroja.

Budjetoi ja tarkkaile rahankäyttöäsi

Käteisen käyttämistä on toivottu vähennettävän monista syistä. Käteinen raha on kuitenkin helpommin hallittavissa kuin korttimaksut. Jos laadit ostoslistan ennen kauppaan lähtöä ja varaat mukaan käteistä riittävän määrän, muttet enempää kuin olet aikeissa ostaa, joudut väkisinkin säätelemään rahankäyttöäsi. Pikkurahan käyttäminen on kaupoille jopa mieleen! Jos kolikot ärsyttävät, erottele ne setelirahasta ja laske kauppareissulle valmiiksi mukaan kolikoita 95 sentin edestä. Sillä tavoin pääset eroon pienemmistä kolikoista, vältät pienet palautusrahat ja ilahdutat kaupan kassaa.

Etkö halua käyttää käteistä rahaa? Ei hätää! Voit tehdä budjetteja ja seurata talouttasi Spiir-sovelluksella. Sen avulla näet tarkasti mihin rahasi kuluvat. Liitä vain verkkopankkisi Spiir-sovellukseen ja sovellus alkaa seuraamaan ja kategorioimaan rahavirtaasi. Näet kätevästi, että mitkä kategoriat vievät sinulta eniten rahaa.

Vaihtorahat talteen

Käteisen käytössä on sekin hyöty, että vaihtorahoista kertyy säästöjä lähes huomaamatta. Monilla ihmisillä onkin tapana pistää kauppareissulta taskun tai lompakon pohjalle kertyneet kolikot sivuun, useimmiten johonkin purkkiin. Jotta kauppaan ei tiukimpina päivinä tarvitse lähteä pelkkien kolikoiden kanssa, voit vaihtaa esimerkiksi viiden euron seteleitä kolikoihin silloin, kun saat vaihtorahoiksi pikkuseteleitä.

Säästä fiksuilla investoinneilla

Joskus ostaminen on fiksumpaa kuin ostamatta jättäminen. Tulee halvemmaksi tehdä asianmukaisia hankintoja tarvittaessa kuin esimerkiksi kitkuttaa huonosti toimivan ajoneuvon kanssa. Jatkuvasti lakkoileva ja reistaileva laite imee rahaa varaosien tai muiden korjauskustannusten muodossa. Vanhat laitteet saattavat toimia heikolla teholla ja niellä siksi enemmän sähköä, jolloin laitteen käyttö tulee kalliimmaksi kuin jos hankit sen tilalle uudemman, energiaa säästävän mallin. Toinen tapa tehdä rahaa investoinneilla on hankkia edullisesti sellaisia tuotteita, joilla on jälleenmyyntiarvoa. Se tosin edellyttää, että olet tietoinen hankintojesi markkinoista. Joskus voi olla järkevää hankkia halvalla pikkuvikainenkin laite, jos osaat korjata sen, korjaamiseen tarvittavat osat ovat edullisia, ja laitteen jälleenmyyntiarvo säilyy tai kasvaa korjauskustannuksia suuremmaksi. Korjaamasi laitteet tai vaatteet voivat jäädä omaankin käyttöösi, jolloin vältyt hankkimasta uusia vastaavia tuotteita ja säästät niiden hankintakustannusten verran silkkaa rahaa.

Kaikki edellä mainitut säästövinkit muodostavat kuukausi- ja varsinkin vuositasolla huomattavia säästöjä. Jos haluat tehostaa säästämistä, tee päätös siirtää kulutustottumuksilla säästämäsi rahat erilliselle säästötilille. Säästäminen alkaa kustannusten leikkaamisesta. Siihen tehokkaimpia keinoja on kuukausittain toistuvien maksujen madaltaminen. Palveluidenkin kuukausimaksuista kertyy huomattavia menoja aina pankkipalvelumaksuista suoratoistopalveluiden aiheuttamiin menoeriin. Tarkkaile kulutustasi. Lopeta tarpeettomat tilaukset ajoissa. Kaikkein kätevin keino säästää on yhdistää vanhat lainasi, jolloin saatat vapauttaa omaa pääomaasi elämiseen ja säästötavoitteiden toteuttamiseen. Yhdistämislaina auttaa säästämään selvää rahaa!

Lisää luettavaa