Ilmoitus: Hakkerit jahtaavat julkkiksia ja urheilijoita

Ilmoitus: Monet julkisuuden henkilöt ovat joutuneet netissä erilaisten hakkereiden ja roistojen uhriksi. Hakkereiden tavoitteena on esimerkiksi kalastella ihmisiltä henkilötietoja petosten tekemistä varten.

Lue alta esimerkkejä hakkeroinnin uhriksi joutuneista kuuluisuuksista ja katso vinkit, joiden avulla voit parantaa omaa tietoturvaasi ja välttää hakkeroinnin uhriksi joutumisen – hakkerit eivät nimittäin ole ainoastaan julkkisten riesa.

Miksi hakkerit ovat kiinnostuneita julkisuuden henkilöistä?

Hakkereiden asenne on yleensä se, että mitä tunnetumpi henkilö uhri on tai mitä enemmän tietoja uhrista on saatavilla, sen parempi.

Usein voisi ajatella, että hakkerit hamuilisivat vain julkkisten tietoja, mutta tovi sitten saatiin todistaa, että myös “tavallisten” ihmisten tiedot voivat olla vaarassa, kun Psykoterapiakeskus Vastaamo joutui tietomurron kohteeksi. Hakkerit saivat käsiinsä tuhansien ihmisten yksityisiä tietoja ja uhkasivat julkaista ne netissä, mikäli heille ei maksettaisi.

Kuuluisia hakkeroinnin uhreja

Vuosien varrella useat tunnetut julkisuuden henkilöt ovat joutuneet tietomurtojen uhreiksi. Tunnettujen henkilöiden ohella myös monet tunnetut järjestöt ja liitot ovat kokeneet saman kohtalon. Tässä muutamia esimerkkejä:

Mika Nyyssölä

Kehonrakentajana ja somepersoonana tunnettu Mika Nyyssölä joutui Iltalehden mukaan vuoden 2020 alussa hakkeroinnin kohteeksi. Joku oli hyödyntänyt Nyyssölän vanhaksi mennyttä sähköpostiosoitetta ja päässyt käsiksi hänen Facebook-tiliinsä.

Nyyssölän veli huomasi hakkeroinnin, kun tilille oli vaihdettu profiilikuvaksi Isis-lippu. Tämän jälkeen Nyyssölä siirtyi vaihtamaan salasanaa, mutta pian sen jälkeen Facebook päätti sulkea tilin sääntörikkomusten vuoksi.

Tilanne oli kohtalokas, sillä Nyyssölän Instagram oli myös linkitetty samaiseen profiiliin, ja tili piilotettiin. Elantonsa somen avulla ansaitsevalle kehonrakentajalle tämä oli kova pala purtavaksi, sillä hänen ainoa vaihtoehtonsa oli luoda uudet tilit ja aloittaa työ alusta.

Rihanna

Maailmankuulu laulaja Rihanna joutui hakkeri Ryan Collinsin uhriksi vuonna 2014. Hakkeri levitti supertähdestä useita alastonkuvia ympäri internettiä, mutta Rihanna ei suinkaan ollut ainoa uhri. Myöskin Ariana Grandesta ja Jennifer Lawrencesta julkaistiin arkaluontoisia kuvia koko maailman nähtäväksi.

Collins hyödynsi hakkeroinnissaan phishing-menetelmää. Menetelmän ideana on se, että hakkeri esittää aitoa ja luotettavaa yritystä tai yhteistyökumppania ja erilaisten kalasteluviestien avulla koittaa huijata uhrilta erilaisia yksityisiä tietoja, kuten salasanoja ja pankkitietoja.

Miley Cyrus

Miley Cyrus joutui hakkeroinnin kohteeksi vain 15-vuotiaana vuonna 2008. Silloinen hakkeri julkaisi teini-ikäisestä näyttelijätähdestä provosoivia kuvia.

Vuonna 2017 Cyrus joutui monen muun julkkiksen kanssa hakkeroinnin kohteeksi, ja tällä kertaa hänestä julkaistiin alastonkuvia.

Yleisurheiluliitto IAAF

Kyseessä ei ole varsinaisesti urheilija tai näyttelijä, mutta järjestöllä on hallussaan todella henkilökohtaisia tietoja eri yleisurheilijoista. Vuonna 2017 kyseessä oleva kansainvälinen yleisurheiluliitto joutui Fancy Bear -hakkeriryhmän uhriksi. Ryhmän kohteena olivat etenkin urheilijoiden lääkinnällisiä vapauksia koskevat tiedot.

Miksi hakkerit ovat tunnettujen ihmisten perässä?

Vastaus tähän kysymykseen on yleensä yksinkertainen: julkisuus ja raha. Mitä tunnetumpi henkilö on, sitä suurempiin otsikoihin hakkeri yleensä pääsee. Julkkiksilta ja urheilijoilta yleensä löytyy myös paljon rahaa, joten heitä kiristämällä on helpompi saada suuria summia tavalliseen arjen puurtajaan verrattuna.

Joillekin hakkereille kyseessä voi myös olla testikysymys. Voisi kuvitella, että urheilijoilla tai julkisuuden henkilöillä on turvallisuusasiat kunnossa, ja siksi onkin mielenkiintoista kokeilla, onko asia todella niin. Jos niin ei ole, hakkeroinnin onnistumisesta saa suurta hyvänolon tunnetta.

Osa tietomurron tekijöistä hakee ehdottomasti myös julkisuutta, sillä julkisuuden henkilöihin kohdistuvan hakkeroinnin avulla saa huomiota ja mainetta, vaikkakin kyseenalaista sellaista. Toisinaan taustalla voi myös olla kaunaa tai vihaa tiettyjä henkilöitä kohtaan, ja hakkeri pyrkii tavalla tai toisella pilaamaan heidän maineensa. Hakkeri voi myös haluta saattaa hakkeroinnin uhrin naurun alaiseksi tempuillaan.

Hakkereilta suojautuminen

Tietoturvarikoksen kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Siksi kaikkien olisi hyvä huolehtia siitä, että omat tietoturvataidot ovat ajan tasalla. Tietoturvarikoksia ei aina ole mahdollista estää, mutta niihin on kuitenkin paras varautua.

Mitä kannattaisi siis tehdä tietoturvauhkien välttämiseksi? Katso alta vinkit tietoturvasta huolehtimiseen ja yksityisyyden suojaamiseen verkossa – samat neuvot sopivat niin julkisuuden henkilöille kuin tavallisillekin ihmisille.

Älä tee salasanavirheitä

Laitteisiin ja palveluihin on hyvä luoda vahvat salasanat, jotka kaikki poikkeavat toisistaan. Yksi ja sama salasana jokaisessa palvelussa on hakkerin unelma.

Hyvä salasana on vähintään 12 merkin mittainen ja se sisältää erikokoisia kirjaimia, numeroita sekä erikoismerkkejä.

Vältä avoimia verkkoja tai suojaa verkkoliikenteesi

Avoimien WiFi-verkkojen kanssa on hyvä olla varovainen, vaikka ne olisikin suojattu salasanalla. Mieti siis kahdesti, ennen kuin käytät vaikkapa lempikahvilasi ilmaista WiFi-verkkoa. Muut samassa verkossa olevat saattavat pystyä tutkimaan laitteesi tietoturva-asioita helposti ja näin kohdistamaan hyökkäyksensä suoraan esimerkiksi tietokoneeseesi.

Yksi hyvä keino, jota jo todella monet ihmiset hyödyntävät, on VPN eli virtuaalinen yksityisverkko. Sen avulla on helppo suojata oma verkkotoiminta: kun käytät VPN:ää, kukaan ei näe, mitä internetissä teet.

Pidä ohjelmistot ajan tasalla

Laitteisiin olisi hyvä aina päivittää laitevalmistajien ehdottamat uusimmat ohjelmistopäivitykset.

Suositeltavaa olisi myös käyttää maksullisia antivirustuotteita ja palomuuria. Ilmaiset ohjelmat eivät ole aina luotettavia ja niiden tarkoitusperät voivat olla arveluttavia. Maksulliset versiot tunnistavat tiedostojen ja ohjelmistojen uhkia paremmin ja ne valvovat poikkeavaa käyttäytymistä koko ajan.

Tiedä, kenen kanssa olet tekemisissä

Jokaisen on hyvä tietää, että epäilyttäviltä vaikuttavia viestejä ei kannata avata. Niiden liitteiden avulla laitteeseesi voidaan esimerkiksi asentaa haittaohjelmia. Kannattaa siis olla tarkkana, keneltä tulleet viestit avaa.