ILMOITUS Harvat tahot – jos enää kukaan meistä – on suojassa erilaisilta internetissä väijyviltä hakkereilta. Nämä hakkerit (eräänlaiset internet-rikolliset) haluavat aiheuttaa pahennusta ympäri verkkomaailmaa sekä todennäköisesti hyötyä näistä ongelmista taloudellisesti. Usein tapaukset tuovat mukanaan taloudellisen kiristämisen ohella pelkoa kasvojen menettämisestä arkaluontoisten asioiden paljastuessa tai jotain muuta yhtä ikävää.
Yhä useammin kyse on meidän tavallisten ihmisten ohella myös julkisuudessa vahvasti esillä olevia tahoja. Tällöin hakkerit pyrkivät saamaan teolleen maksimaalisen näkyvyyden. Ja tähän täkyyn myös lukuisat mediat tarttuvatkin, sillä me tavalliset tallustajat haluamme klikkailla ja avata näitä uutisia silmäiltäväksi. Samalla eri mediatalot luovat itselleen toimintaa tukevia tulonlähteitä mainostajien suunnalta.
Käymme tässä artikkelissa siis läpi kaksi tuoretta julkisuuden henkilöä koskevaa hakkerointitapausta, jossa molemmissa saaliina oli yksityiseen käyttöön tarkoitettuja kuvia. Lisäksi tarkastelemme näiden tapausten jälkeen muutamia tärkeitä tapoja suojata omat sosiaalisen median tilit vastaavilta ongelmilta.
Kaksi tuoretta julkkishakkerointia rapakon takaa
Kaksi tuoreessa muistissa olevaa julkkishakkerointia on tapahtunut ehkä vähemmän yllättäen Amerikan suunnalla. Nimittäin Amerikassa vaikuttavien superjulkkisten Demi Lovaton ja Gigi Hadidin sosiaalisen median tilit joutuivat pitkäkyntisten kohteeksi. Molemmissa tapauksissa kyse oli kyseisten julkkisten yksityisten alastonkuvien levittämisestä julkisuuteen Snapchat-palvelun kautta. Yhtä lailla kummassakin yhtälössä hakkerin tarkoituksena oli saada julkkisten kymmenet tuhannet seuraajat liittymään nykyajan ääni- ja tekstichat-palvelu Discordiin ja hankkia sitä kautta taloudellista hyötyä.
Gigi Hadidiin liittyvä tapaus saatiin nopeasti hallintaan noin yhden tunnin kuluessa, joten seuraukset jäivät melko lailla pieniksi. Yksityiskohdat ovat kuitenkin hieman epäselvät, sillä mallina toimiva Hadid ei ole kommentoinut tapausta millään tavalla. Lisäksi hakkerin jakama kuva ei ollut aivan sieltä pahimmasta päästä.
Demi Lovaton tapaus on kuitenkin aavistuksen verran arkaluontoisempi. Laulajan tapauksessa hakkeri pääsi nimittäin jakamaan useampia kuvia internetin syövereihin SnapStory -ominaisuuden kautta. Myös Lovaton hakkerointi saatiin nopeasti kuriin vakavasta ongelmasta huolimatta noin tunnin aikana. Lisäksi Demin seuraajat olivat enemmän kuin lojaaleja sankarilleen. He nimittäin alkoivat rohkeasti puolustamaan idoliaan ja tuomitsevat kuvien jakamisen yksityisyyden suojan nimissä heti kättelyssä.
Nämä molemmat tapaukset kertovat kuitenkin meille tärkeää asiaa siitä, ettei erilaisiin internetistä löytyviin palveluihin sovi täysin luottaa. Yhtä lailla on tärkeä muistaa se, että yksityisiksi tarkoitetut kuvat voivat silmänräpäyksessä levitä koko maailman nähtäväksi.
Onneksi meillä on kuitenkin mahdollisuus suojata selustamme tehokkaasti sekä maalaisjärjen että muutamien tärkeiden tietoturvaa lisäävien vinkkien avulla.
Mitä voimme ottaa näistä tapauksista opiksemme?
Aivan ensimmäiseksi on ensiarvoisen tärkeää pitää omat sosiaalisen median tilit ajan tasalla päivittämällä sovellukset uusimpiin mahdollisiin versioihin kunkin ekojärjestelmän sovelluskauppojen kautta. Sovellusten päivittämisen yksi tärkeimmistä ajatuksista on juuri tietoturvan kattava tarjonta. Toinen tärkeä asia on käyttää eri salasanoja eri palveluiden kanssa. Vaikka sama sähköposti olisikin käytössä kaikissa käyttämissäsi palveluissa, erilaiset salasanat turvaavat muut palvelut vaikka yhden kanssa tulisikin ongelmia. Jos kaikki palvelut hyödyntävät samoja sähköpostiosoitteita, käyttäjätunnuksia ja salasanoja, yhden kohdan pettäessä, muutkin tahot ajautuvat mahdollisesti pahoihin ongelmiin väärinkäytösten suhteen.
Kolmas arvokas vinkki on VPN-yhteyden käyttäminen omien tietojen suojaamiseksi. Vaikka VPN osana omaa tietoturvaa ei suoranaisesti paikkaakaan heikon salasanan aiheuttamaa tietoturvaongelmaa, VPN-työkalu antaa paljon muita ennaltaehkäiseviä apuja omaan käyttöön. Varsinkin siinä tapauksessa, jos olet esimerkiksi työskentelemässä kahvilassa tai kaupunginkirjastossa vapaasti käytössä olevan Wifi-verkon kautta, VPN eli virtuaalinen yksityisverkko antaa laitteellesi tarvittavan suojan muilta samassa verkossa olevilta tahoilta.
VPN-palvelu suojaa siis käyttämäsi laitetta tehokkaasti ulkoiselta maailmalta. Se luo laitteen ympärille eräänlaisen tunnelin, johon muilla ei ole asiaa. Tällöin palvelun käyttäjän on mahdollista surffata turvallisesti verkossa ja mm. käyttää sosiaalisen median palveluita huoletta. Lisäksi myös verkko-ostaminen ja yksityisyydelle tärkeiden tiedostojen työstäminen on tässä tapauksessa turvallista.