Ennakohaistelussa South Park: The Fractured But Whole

13.09.2016

Pari vuotta sitten ilmestynyt South Park: The Stick of Truth oli lähestulkoon täydellinen peli kulttisarjan ystäville. Odotukset Ubisoftin tuottamalle jatko-osalle The Fractured But Whole ovatkin korkealla, eikä vähiten siksi, että sarjan luojat Trey Parker ja Matt Stone vastaavat jälleen suurelta osin pelin tarinasta. Edeltäjänsä tapaan uutukainen on yhdistelmä seikkailupeliä sekä vuoropohjaisella taistelulla varusteltua japsiropea sovitettuna South Parkin kaikesta pilkkaa tekevään muottiin. Teos oli esillä Gamescom-messuilla lyhyen, pelin alkuvaiheet käsittävän pelidemon muodossa.

southparkthefracturedbutwhole-prev1

Tarina lähtee käyntiin edellisen pelin tapahtumia seuraavana päivänä. Pojat ovat kyllästyneet nykyiseen leikkiin ja vaihtavat ritarit lennossa supersankareihin. Pelaajahahmo on sama South Parkin uusi tulokas, joka tunnetaan edelleen vain Cartmanin antamalla Douchebag-lempinimellä. Koska kaikki leikkivät supersankaria, joutuu edellisessä pelissä kuninkaaksi kruunattu sankarimme aloittamaan hahmonkehityksen suhteen jälleen nollasta. Hahmoluokan voi valita useasta erilaisesta vaihtoehdosta, jotka vaikuttavat sankarin kykyihin taistelukentällä. Kun hahmon tyyppi ja ulkomuoto on valittu, kertoo salanimellä The Coon tunnettava Cartman vielä hahmon dramaattisen taustatarinan. Tämä onkin tarpeen, sillä jokaisella supersankarilla pitää olla synkkä menneisyytensä.

Leikin alussa pojat alkavat suunnitella sankariporukan kolmivaiheista elokuvasarjaa. Homma menee kuitenkin mönkään kun käy ilmi, että The Coon on varannut itselleen kolme elokuvaa sarjan ensimmäisestä vaiheesta, kun taas Kennyn roolihahmo Mysterionille on luvassa pelkkä Netflix-sarja. Tämä ei miellytä kaikkia ryhmän jäseniä, joten osa porukasta päättää perustaa oman rinnakkaisen elokuvauniversuminsa. Seurauksena on sisällissota porukoiden välillä parhaaseen Marvel-tyyliin. Luvassa vaikuttaisi olevan räävitöntä huumoria ja mehukasta irvailua Hollywoodin supersankari-ilmiölle – tavalla, joka on mahdollista vain South Parkissa.

southparkthefracturedbutwhole-prev2

Peli muistuttaa ulkoasun sekä äänimaailman suhteen lähes täydellisesti esikuvaansa ja pelatessa kokemus on kuin katsoisi sarjan tuotantokauden läpi. Suurimmat muutokset edeltäjään verrattuna on tehty pelin vuoropohjaiseen taistelusysteemiin, johon on lisätty huomattavasti enemmän taktisia elementtejä. Hahmot pystyvät liikkumaan aiempaa vapaammin taistelukentällä ja vastustajia voi esimerkiksi tönäistä päin muita porukan jäseniä tai ympäristön esineitä lisävahingon toivossa. Myös pierut ovat saaneet uusia käyttötapoja: tällä kertaa niillä pystyy esimerkiksi repäisemään reiän aikajatkumoon, mikä mahdollistaa taistelun vuorojärjestelmän kääntämisen päälaelleen.

Pieruista puheenollen Ubisoftilla oli messuilla esitteillä pelin kyljessä myös hajuelämyksiä pelaajalle tarjoileva Nosulus Rift -laite. Kyseessä on siis naamalle laitettava, ohjaimeen yhteydessä oleva maski, joka välittää hajuja pelaajan nenään pelin tapahtumien perusteella. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että joka kerta kun pelissä joku pieraisee tai käy vessassa, välittyy pelaajan nenään asiaan kuuluva hajuelämys. Nosulus Riftiin saa käyttöön kerrallaan vain yhden hajun, mikä olikin tässä tapauksessa iljettävästi ihan sitä itseään. Laite on tarkoitettu vain esittelykäyttöön, eikä sitä olla laittamassa kuluttajille tarjolle ollenkaan. Kyseessä on vain pelintekijöiden tapa irvailla pelimaailmassa vellovalle virtuaalitodellisuus-huumalle.

southparkthefracturedbutwhole-prev3

Nähdyn ja haistetun perusteella South Park: The Fractured But Whole vaikuttaa vähintään edeltäjänsä veroiselta huippupeliltä. Kokemus on kuitenkin niin vahvasti sidoksissa itse sarjan huumorista pitämiseen, että ihan kaikille tätä ei pysty varauksetta suosittelemaan. Sarjan luojien mukana olo takaa sen, että teos on uskollinen lähdemateriaalille, joten ainakin sarjan faneille lienee luvassa huumoritykitystä koko rahan edestä.

South Park: The Fractured But Whole ilmestyy PC:lle, Xbox Onelle sekä PlayStation 4:lle 6. joulukuuta.

Jaakko Koivurinta

Lisää luettavaa