Vanhojen Naughty Dogin ja Blizzardin työntekijöiden kasaama Ready at Dawn -studio on tähän asti puuhastellut pääasiassa God of War -pelisarjan sivuosien parissa. Yhtiön ensimmäinen julkaisu PlayStation 4:lle on pitkään odotettu The Order: 1886, näyttävän näköinen kolmannen persoonan räiskintäpeli.
Vaihtoehtoisessa Lontoossa pyöreän pöydän ritari Sir Galahad kumppaneineen taistelee ihmiskunnan vanhoja vihollisia, puoliksi ihmisiä ja puoliksi eläimiä eli puoliverisiä vastaan. Samaan aikaan harmaita hiuksia aiheuttavat kuninkaallisia vastustavat kapinalliset. Onneksi apuna häärii legendaarinen keksijä Nikola Tesla, jonka mielikuvitukselliset ja kehittyneet aseet saavat oikeissa käsissä riemastuttavasti tuhoa aikaan.
Kirjoittajan ensikokemukset The Order: 1886 -peliin tapahtuivat viime elokuussa Kölnissä Gamescom-messuilla, jossa testattavana oli kehitysversion yksi kenttä. Trailereissa kiehtovalta näyttänyt kokemus kääntyi tuskaiseksi, koska ohjaus ei tuntunut tottelevan pelaajan sormia lainkaan.
Elokuun jälkeen kehitystä on selvästi tapahtunut, sillä The Order: 1886:n kontrollit toimivat nyt lähes moitteettomasti. Räiskintäosuudet ovat varsin nautittavaa kauraa. Aseiden käyttö ja tähtäys ovat helppoa kiivaammissakin tilanteissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että peli itsessään olisi erityisen helppo. Päälle hyökkäävät ihmissudet ja kranaatinheittimillä varustetut sotilaat ovat ikäviä vihulaisia, joiden teilaamiseksi joutuu miettimään ja kokeilemaan montaa eri strategiaa.
The Order: 1886 näyttää todella hienolta, eikä siinä teknisesti ja audiovisuaalisesti ole juuri moitteen sijaa. Tunnelmalliset, tarkkoja yksityiskohtia sisältävät ympäristöt sekä vaikkapa auringonlaskut viktoriaanisessa Lontoossa näyttäytyvät paikoin huikaisevina. Ääninäyttelijät eivät ehkä erotu videopelien massasta, mutta eivät myöskään ärsytä millään tavalla. Äänisuunnittelu on muutenkin kohdallaan tukemassa jännittynyttä tunnelmaa.
Itse tarina on valitettavasti kovin mielenkiinnoton. Historiasta ja taruista tuttuihin hahmoihin ei pysty juuri samaistumaan, eikä tapahtumien ja juonen sekavuus auta asiaa. The Order: 1886 heittääkin samaan sekamelskaan niin monta menneisyyden hahmoa ja tapahtumaa, että sille on englanniksi jopa oma käsite: “everything but the kitchen sink”. Kaiken lisäksi seuraamista helpottava suomenkielinen tekstitys on niin pientä, että 42 tuuman televisioltakin tekstin seuraaminen kääntyy tihrustamiseksi. Tarinaa on maustettu runsailla, elokuvamaisilla välivideoilla sekä ns. quicktime-osuuksilla, joissa hidastetut hyökkäykset torjutaan painamalla ruudun tarjoamaa nappia. Quicktime-osuuksista voidaan olla montaa mieltä, mutta tällä kertaa ne on toteutettu pääosin nätisti.
Muutama pieni bugi ei päässyt pilaamaan kokemusta, vaikka paikoin ne kiristivätkin hermoja pahasti – pitkän osuuden uudestaan pelaaminen ei koskaan ole mukavaa, jos se johtuu kehittäjien omista virheistä. Ainoa, mikä ritarikunnan seikkailussa oikeasti rassaa, ovat lukuisat juonta kuljettavat välivideot. Suuri osa peliajasta kuluu videoiden katselemiseen. Jos tarina ei kiinnosta, on videoiden katseleminenkin luonnollisesti pakkopullaa.
The Order: 1886 tekee useimmat asiansa täysin oikein, mutta nautittavuutta estävät tarinaan liittyvät seikat. Esimerkiksi PlayStation 3:n ja Xbox 360:n Dishonored oli vaihtoehtoiseen historiaan sijoittuvana toimintapelinä huomattavasti sujuvammin ja mielenkiintoisemmin rakennettu.
The Order: 1886 ei ole missään nimessä huono peli: silloin kun se pääsee vauhtiin, on 1800-luvun Lontoossa kovinkin nykyaikaisilla aseilla räiskiminen vallan mukavaa. Elokuvamaiseen tunnelmaan pääseminen vaatisi kuitenkin mielenkiintoista tarinaa ja koskettavia hahmoja. The Order: 1886:sta puuttuvat molemmat.
Ikäraja: 18
Saatavilla: PlayStation 4
Esa Linna