Ritariseikkailu tunnelmallisessa paketissa – Arvostelussa King’s Quest Episode I: A Knight to Remember

24.02.2016

King’s Quest: A Knight to Remember on ensimmäinen osa The Odd Gentlemenin ja Sierra Entertainmentin yhteistä yritystä herättää henkiin seikkailupelien klassikko. Sarjan historia ulottuu aina 1980-luvulle asti, ja A Knight to Remember on uuden viisiosaisen julkaisun ensimmäinen episodi. Toistaiseksi jaksoja on julkaistu kaksi, eikä kolmannen julkaisupäivää ole vielä paljastettu.

A Knight to Remember vie pelaajan sarjan aiemmista jaksoista tutun Graham-hahmon vauhdikkaisiin seikkailuihin. Uusien episodien kertomukset Grahamin elämästä sijoittuvat sarjassa aiemmin esiteltyjen aikajanojen väliin ja ulkopuolelle. Tämän ansiosta uusin King’s Quest on itsenäinen teos, joka pysyy silti uskollisena jo olemassa olevalle tarinalle.

Seikkailu alkaa mystisesti Grahamin kävellessä synkässä metsässä olevan kaivon luokse. Mitään ohjeistuksia ei anneta, mutta ainoa eteenpäin vievä tie valkenee nopeasti. Se kulkee kaivon kautta maanalaiseen luolastoon, josta todelliset haasteet alkavat. Pelaajan etenemistä ja valintoja värittää taustalla pyörivän tarinan hahmottuminen, kun Graham kertoo elämästään lapsenlapselleen Gwendolynille. Taustakerronta puuttuu jatkuvasti tehtyihin päätöksiin erilaisin kommentein ja huomautuksin – esimerkiksi kuolemaan johtavan epäonnistumisen yhteydessä Graham voi todeta, että ”enhän minä oikeastaan niin tehnyt”, ja hahmo palautetaan välitallennuspisteeseen ennen kuolemaan johtanutta väärää valintaa. Käytännössä kaikki päätökset vaikuttavat luonnollisesti sekä tapahtumien kulkuun että Grahamin ja Gwendolynin väliseen dialogiin. Tämä antaa mahdollisuuden käydä seikkailu läpi uudestaan eri valinnoilla, jolloin lopputulos voi olla hyvinkin erilainen.

www-KingsQuestEpisode1-revikka1

Grafiikaltaan uusi King’s Quest ei edes yritä tavoitella henkeäsalpaavaa realistisuutta, vaan sen tyyli on sarjakuvamaista mutta silti miellyttävää katseltavaa. Daventryn alue on sekä värikäs että eläväinen, ja massatuotantoon turvautumisen sijaan kaikkiin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota. Sen lisäksi, että peli on visuaalisesti viehättävä, se on myös erittäin mukavaa kuunneltavaa. Ääninäyttelijät tekevät loistavan työn hahmojensa kanssa: erityisesti päähenkilö Graham on lapsenomaisessa innostuneisuudessaan äärimmäisen hellyttävä. Lisäksi monipuolinen taustamusiikki onnistuu nostamaan tunteet pintaan niin hyvässä kuin pahassakin. Joissain kohdissa hiljaisuus on otettu efektiksi; taustamusiikki on jätetty täysin pois, jolloin metsän äänistä saa nauttia kaikessa rauhassa.

Suurempaa tutoriaalia peliin ei ole luotu, mutta ohjainten yksinkertaisuuden ansiosta hahmon liikuttelusta pääsee nopeasti jyvälle. Näppäimistöllä hahmon liikkeiden ohjaamisen lisäksi tarvitaan oikeastaan vain välilyöntinäppäintä, joka toimii aktivointinappina niin keskusteluille kuin interaktioon staattisten esineiden kanssa. Ensituntumalta ainoa selkeä miinus ohjattavuudessa on kameran kääntämismahdollisuuksien täydellinen puuttuminen – värikästä maailmaa olisi mukava nähdä laajemminkin kuin vain ennalta määrätyltä alueelta. Tähänkin kuitenkin tottuu, ja kokonaisuudessaan ohjauksen yksinkertaisuus on ehdottomasti hyvä asia. Se jättää enemmän aikaa keskittyä niin tarinaan kuin kaikkeen muuhun, mitä ympärillä tapahtuu.

www-KingsQuestEpisode1-revikka2

Viisiepisodisen sarjan ensimmäisenä osana A Knight to Remember keskittyy päiviin Grahamin nuoruudessa, erityisesti hänen osallistumiseensa turnaukseen, jonka voittajalla on mahdollisuus päästä ritariksi Daventryn kuningaskuntaan. Nuorella, toiveikkaalla ritarinalulla ei ole vielä kokemuksen tuomaa etua, vaan hän joutuu selvittämään tiensä koetuksesta toiseen nokkeluutensa avulla.

Taipaleella eteneminen vaatii erilaisten arvoitusten selvittämistä ja tehtävien suorittamista perinteisistä seikkailupeleistä tutulla tyylillä. Vaikka ratkaisua vaativat pulmat eivät lähtökohtaisesti ole monimutkaisia, ne edellyttävät kuitenkin keskusteluiden intensiivistä seuraamista ja maailman tarkkaa tutkimista. Joissain kohdissa peli näyttää tarjoavan loogisesti etenevää ratkaisumallia jopa usealla askeleella eteenpäin, mutta ikävästi ensimmäinen ja ketjureaktion vapauttava osa puuttuu. Palapelin oikeaan asentoon loksauttavan palasen löytää vasta, kun kiertää koko alueen uudestaan – yleensä useampaan kertaan. Puzzlet eivät kuitenkaan ole yhteen ainoaan vaihtoehtoon lukittuja, vaan tarjolla on useita erilaisia ratkaisutapoja. Teos ei kuitenkaan tarjoa turhautumiseen asti haastavaa ongelmanratkaisua, vaan norminokkeluus riittää. Omia odotuksia ei siis kannata nostaa liian korkealle.

Puzzle-tehtävien näennäinen yksinkertaisuus ei kuitenkaan haittaa, sillä paketin ehdottomasti vetovoimaisin osa on sen käsikirjoitus. Tarinan juoni on toki hyvin perinteistä fantasiaa sisältäen kaiken oleellisen ritareista siltapeikkoihin ja lohikäärmeisiin. Vaikka King’s Quest hyödyntää varsinkin hahmojen suhteen useita moneen kertaan kulutettuja kliseitä – kuten itseään täynnä olevan ritarin tai kieron kauppamiehen – se onnistuu esittämään hahmonsa luontevalla ja rehellisellä tavalla. Hahmot ja niiden tarinat kietovat pauloihinsa sen verran onnistuneesti, että pelaaminen muuttuu aidoksi tunne-elämykseksi. Hahmot on onnistuttu luomaan niin realistisiksi ja tunteisiin vetoaviksi, että teoksen haluaa välillä aloittaa uudestaan vain siksi, että saisi muutettua jonkun hahmon kohtaloa.

www-KingsQuestEpisode1-revikka3

Tarinaan kiehtovan lisän antaa sen kevyen humoristinen ote, sekä toistuvat sanaleikit. Kerronta on hyväntahtoista ja vitsit onnistuvat puujalkaisuudestaan huolimatta räjäyttämään nauruun yhä uudelleen. Tilannekomiikasta ei ole säästelty, joten tunnit Grahamin seikkailujen parissa sujuvat kaiken kaikkiaan hymyssä suin.

Alkukankeuden jälkeen King’s Quest yllättää kriittisenkin pelaajan positiivisesti. Vetovoimainen kerronta ja humoristinen ote yhdistettynä kauniilta näyttävään ja erinomaisen äänimaailman sisältävään pakettiin tekevät kokemuksesta nautinnollisen. Lisäksi tehtävien ratkominen saa aikaan nostalgisen, vanhoihin puzzle-peleihin assosioituvan onnistumisen tunteen, jonka siivellä jatkaa kepeästi Episode 2:sen pariin.

Ikäraja: 12
Saatavilla: PC (testattu), Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One

Ria Ahlström

Lisää luettavaa