Suosikkihahmojen taistelut jatkuvat: Arvostelussa Super Smash Bros. 3DS

17.02.2015

Nintendon ja muiden peliyhtiöiden hahmot vimmaisiin taisteluihin hilpeällä tavalla tuova Super Smash Bros. -sarja sai alkunsa yli 15 vuotta sitten Nintendo 64 -konsolilla. Se onkin ollut ensimmäisestä osastaan lähtien kulttisuosiossa. Menestys ei tunnu laantuvaan vieläkään, sillä Nintendo 3DS:lle ja Wii U:lle julkaistut Super Smash Bros. -pelit olivat taas kerran niitä Nintendon ennakkoon odotetuimpia nimikkeitä. Viime vuoden puolella julkaistu Super Smash Bros. for Nintendo 3DS on samalla sarjan ensimmäinen käsikonsolille julkaistu osa.

3DS:n Super Smash Bros. on varsin tuttua mätkimistä sarjan aiemman osien ystäville. Tavoite on edelleen sama: lyödä vastustaja ulos kentältä mahdollisimman monta kertaa aikarajan puitteissa. Taistelun tahti on humoristisen vimmainen ja komiikkaa syntyy erityisesti hahmoista, joita ei olisi voinut taistelupeleihin koskaan kuvitellakaan. Hahmojen taustat otetaan kuitenkin huomioon kaiken tohinan keskellä: vaaleanpunainen Kirby-pallero osaa edelleen imaista muut hahmot sisälleen, kun taas Mario voi kasvaa tuttuun tapaan jättikokoiseksi. Lisäksi uudet Smash Brosit ovat saaneet kavalkadiinsa ensimmäistä kertaa jopa Mii-hahmot ja Wii Fit -ohjaajan!

Käsikonsoliversioon on ahdettu ilahduttavan monta tapaa pelata. Tappelun tuoksinaan pääsee tietokonevastustajia vastaan vaikka heti, mutta suositeltavaa on treenata hahmojen ominaisuuksien salat etukäteen. Taskukonsolille eksklusiivinen Smash Run on käytännössä taisteluilla varustettu tasoloikkaosuus, jossa seikkaillaan Nintendon peleistä tutuissa maisemissa. Pelimuodossa on viisi minuuttia aikaa kerätä ominaisuuksia, jonka jälkeen odottaa kolme pomotaistelua. Muut pelimuodot luottavat nekin taisteluun hauskoilla variaatioilla höystettynä.

www-SuperSmashBros_rev2

Verkkopeli on toteutettu Nintendo 3DS:llä mallikkaasti, eikä pelikavereita tarvitse juuri odotella. Joskus – lähinnä öisin – verkkoyhteyksien aiheuttama viive kasvaa tosin niin suureksi, että pelaaminen muodostuu jotakuinkin mahdottomaksi. Paikallinen moninpeli toimii useammalle käsikonsolitaistelijalle eittämättä hilpeänä illanistujaisnumerona.

Ohjaus on periaatteessa helppoa, mutta vaatii edistyneemmiltä todellista reaktionopeutta. Tavalliset iskut hoituvat A-nappia painamalla. Voimakkaammat turpaanlyönnit suoritetaan Circle Padia samanaikaisesti johonkin suuntaan ohjaamalla. Tärkeät “smash attackit” taas suoritetaan näpäyttämällä Circle Padia nopeasti A-napin painalluksen kera. Smash attackin avulla vastustaja saadaan lennätettyä ilmaan. B-nappi on varattu puolestaan erikoisliikkeille.

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS:n suurin ongelma paljastuu saman tien tavallisella Nintendo 3DS:lla pelattaessa: hahmot ovat paikoin sen verran pieniä, että tappeluista muodostuu melkoista tihrustamista. Nintendo 3DS XL -konsolin isommalla ruudulla ongelma pienenee todennäköisesti huomattavasti. Nintendo 2DS:lla kokeiltaessa 3D-efektien puuttuminen ei haitannut lainkaan, päinvastoin. Toki kolmiulotteisuuden saa tarvittaessa pois päältä muillakin alustoilla.

www-SuperSmashBros_rev3

Edellä mainitut viat ovat pieniä, sillä Super Smash Bros. on paitsi ilahduttavan laaja pakkaus mutta myös graafisesti Nintendo 3DS:n komeimpia pelejä. Nintendon peleistä tutut kentät ovat varsinaista silmäkarkkia eikä ruudunpäivityksessä ole moitittavaa.

Peli sopii käsikonsolille yllättävän mainiosti. Varsinkin lyhyemmät matsit ovat hauskaa hupia esimerkiksi bussimatkoilla tai muuten vaan välipalana. Nelisenkymmentä kenttää riittävät pitkäksi aikaa myös kovemman luokan pelaajalle, puhumattakaan Super Smash Brosiin ensi kertaa tutustuvalle. Tähän sarjaan ei voi tutustua liian myöhään, vaikka aiempia osia hautaan asti ylistävät mätkintäveteraanit sanoisivat mitä.

Ikäraja: 12
Saatavilla: Nintendo 3DS (testattu), Nintendo Wii U

Esa Linna