Virtuaalimaajussin elämää – Arvostelussa Farming Simulator 15

13.07.2015

Kotisohvien heinähatuilla pitää kiirettä tänä kesänä Farming Simulator 15:n konsolijulkaisun myötä. Sarjalla on jo pitkät perinteet PC:llä ja vanhemmilla konsoleilla, mutta tämän julkaisun myötä myös nykyisen konsolisukupolven pelaajat päästetään vihdoin traktorin rattiin. Suomalaisittain ilahduttavasti peli lisää maatilan hoitamisen rinnalle uutena vaihtoehtoisena elinkeinona myös metsätalouden.

Pelin lähtökohtana on nostaa parhaat päivänsä nähnyt maatila jälleen tuottavaksi liikeyritykseksi maajussin roolissa. Alkutilanteessa pelaajalla on hallussaan vain muutama peltotilkku sekä vain ne perinteisimmät työkoneet, joten liiketoiminnan kehittämiseksi vaaditaan kärsivällisyyden lisäksi myös taktista ajattelua ja bisnesvaistoa. Pelaaja voi päättää, mihin maatalouden alaan haluaa toimintansa keskittää. Pelloilla voi viljellä perinteisten rukiin ja vehnän lisäksi vaikka perunaa tai maissia. Toimintaa voi myös laajentaa viljelyn lisäksi kotieläintalouteen tai keskittyä kokonaan rehun tai puutavaran tuottamiseen. Peruskaava on kuitenkin se, että ensin omalla tilalla kasvatetut tuotteet pyritään myymään mahdollisimman kalliilla, jolloin saaduilla voitoilla laajennetaan toimintaa ostamalla entistä parempia työkoneita tai uusia peltoplänttejä lähiympäristöstä. Rahaa on toisaalta mahdollista tienata myös tekemiä lähiympäristön ilmoitustauluilta bongattavia lisätehtäviä.

www-FarmingSimulator2015rew2

Pelin alue on avoin maailma, joka kattaa oman maatilan sekä sen lähialueet. Kotitilan välittömässä läheisyydessä ovat peltojen lisäksi myös muut tarpeelliset toimitilat kuten pankki, kauppa työvälineiden ja kotieläinten ostoa varten sekä toimituspaikat, joihin maatilan isäntä voi valmiit tuotteensa kuskata. Ympäristössä voi liikkua vapaasti joko jalkaisin tai hyppäämällä minkä tahansa omistamansa työkoneen puikkoihin. Suurin osa peliajasta tuleekin vietettyä traktorin ratissa, sillä peltojen kyntäminen, kylväminen ja kypsän sadon talteen kerääminen tehdään itse. Jokaista vaihetta varten täytyy olla oikeanlainen työkone, joten maatilan konevalikoiman on syytä olla kunnossa. Tilan laajetessa kylvöt ja muut yksinkertaisemmat työtehtävät voi toki jättää koneen vastuulle ja keskittyä itse hoitamaan haastavammat hommat. Satunnaisia jumituksia lukuun ottamatta koneen ohjaamat palkolliset hoitavat ruutunsa varsin kelvollisesti.

Lisää taktisia elementtejä peliinsä saa lisäämällä viljelyn rinnalle muuta oheistoimintaa. Kotieläimet tuottavat myytävien tuotteiden lisäksi myös paremman sadon takaavia lannoitteita viljelijän käyttöön. Vastaavasti viljelyn oheistuotteena syntyvät oljet parantavat lehmien ruokavaliota ja tehostavat samalla esimerkiksi maidon tuotantoa. Samaan tapaan heinää kasvattamalla ja keräämällä saa tuotettua rehua joko myyntiin tai lemmikkien tarpeisiin. Näiden perinteisten maatilan hommien rinnalle on vaihtoehtoiseksi toiminnaksi tarjolla metsän kasvatusta. Mystisen metsätyömiehen roolista haaveilevan täytyy vain hankkia tarvittavat välineet, kuten moottorisaha ja sopiva peräkärry tukkien kuljetusta varten. Ilahduttavasti kaupan valikoimassa ovat tarjolla myös kotimaiset Ponssen metsätyölaitteet, joilla voi hoitaa koko prosessin puiden kaatamisesta oksien karsimiseen ja tukkien kuljettamiseen.

Kunkin työkoneen käyttö opetetaan lyhyiden tutoriaalien avulla, minkä jälkeen pelaaja heitetäänkin jo oman maatilansa pihalle ja toivotetaan onnea matkaan. Ympäristöstä löytyy ainakin helpoimmalla vaikeustasolla tämänkin jälkeen vielä pelin toiminnoissa opastavia tietoja, mutta aloittelevana pelaajana olisin kaivannut selkeästi vielä nykyistä enemmän kädestä pitämistä ja opastusta pelin saloihin. Tietoa siitä, mitä kartalla näkyvät merkit tarkoittavat tai mitkä laitteet sopivat keskenään yhteen, on onneksi tarjolla netissä aiheeseen vihkiytyneillä sivuilla. Hyvä näin, sillä pelin käyttöliittymä on tällaisenaan hieman luotaantyöntävä. Farming Simulator vaatiikin pelaajalta hieman kärsivällisyyttä ja taustatyötä ennen kuin peliin pääsee kunnolla sisälle. Vaikeustasoja pelissä on kolme, mutta nämä vaikuttavat lähinnä käytettävissä olevan alkupääoman määrään ja tuotteista saataviin hintoihin.

Kampanjan lisäksi pelissä on myös erillinen yhteistyötila, jossa pelaajat voivat yhteisvoimin laittaa maatilansa kukoistamaan. Yhteistyötilassa Farming Simulatoria on netin välityksellä mahdollista pelata jopa kuudentoista rypsikynnen voimin. Sadon korjaaminen sujuukin tehokkaasti yhden pelaajan ajaessa puimuria, toisen kerätessä jyvät talteen peräkärryn lavalle ja kolmannen vielä näiden perässä kasatessa oljet paaleiksi.

www-FarmingSimulator2015rew3

Ulkoasulta Farming Simulator 15 on yllättävänkin kaunis ja työkoneet on mallinnettu aitojen esikuviensa mukaan pienintä yksityiskohtaa ja toimintoa myöten. Vehnä heiluu tuulessa, multa kääntyy oikeanlaisesti kyntöauran edessä ja muutenkin silmä lepää kauniissa peltomaisemassa, taustalla kuuluvan linnunlaulun täydentäessä maalaisidyllin. Virtuaalimaajussin elämä on työntäyteistä, mutta ainakin pelin ympäristö huokuu leppoisaa maalaistunnelmaa. Peruspelissä tulee mukana kaksi erilaista karttaa, joten ympäristönsä voi valita joko pohjoisamerikkalaisen tai pohjoismaisen maalaismaiseman väliltä.

Farming Simulator 15 vaatii alkuun sen verran kärsivällisyyttä ja vaivannäköä, että ihan kaikille sitä ei voi varauksetta suositella. Pelissä ei myöskään ole simulaattoreille tyypillisesti sen suurempaa juonta tai tavoitetta kuin aina vaan isomman ja tuottavamman maatilan rakentaminen. Jos nämä seikat eivät haittaa ja leppoisa maalaiselämä tuntuu houkuttelevalta, ostopäätöstä ei kannata enää pantata – varsinkaan kun Farming Simulator 15 on saatavilla konsoleille hieman normijulkaisua edullisempaan hintaan. Peli luonnollisesti soveltuu myös traktoreista kiinnostuneille perheen pienimmille, joten tässä on myös varteenotettava vaihtoehto isien ja poikien yhteisiin pelihetkiin.

Ikäraja: 3
Saatavilla: PlayStation 3, PlayStation 4 (testattu), Xbox 360, Xbox One, Windows PC, Mac

Jaakko Koivurinta