38. kerta vuoden sisään toden sanoi – nyt vasta lähtö käräjille

Jotain on yhteiskunnassa vialla kun varastella saa miten sattuu.

26.07.2019

Pitkään se kestää, että ammattinäpistelijä pääsee leivättömän pöydän ääreen nyky-Suomessa. Siitä tuli esimerkki taas Vantaalta.

Poliisipartio sai tehtäväksi mennä kauppaan, jossa rosmo oli yrittänyt poistua limuviinojen ja ruokakassin kanssa maksamatta kaupasta.

Mies oli otettu kiinni mutta hän oli vastustanut kaupan henkilökuntaa. Kolmekymppinen mies pääsi lopulta poliisin pakeille, jolloin selvisi että tämä oli jo 38:s kerta vuoden sisään näpistelyasioissa.

Nyt asiaa ei voitu käsitellä paikan päällä poliisin antamalla sakolla, vaan asiasta kirjattiin rikosilmoitus ja se siirrettiin esitutkintaan. Myöhemmin mies pääsee oikeuteen, jossa tulee isompi sakko maksuun. Siitä on se hyvä puoli, että ellei sitä maksa, joutuu linnaan. Eli kyse on silloin tuomioistuimen antaman sakon muuntorangaistuksesta.

Eduskunta hyväksyi sakon muuntorangaistuksen käytön laajentamisen helmikuussa. Varsinaisesti asia astuu voimaan vuonna 2021, mutta sitä näytetään sovellettavan ”harjoitusmielessä” jo nyt. Mistä on kyse?

Toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyneen henkilön sakkorikos on jatkossa käsiteltävä tuomioistuinmenettelyssä. Toistuvuus tarkoittaa seitsemää samankaltaista sakkorikosta vuoden sisällä. Tuomioistuimen määräämät sakot, joita ei saada perityksi, ovat muunnettavissa vankeudeksi, mutta poliisin määräämät sakot eivät.

Lakiuudistuksen tarkoituksena on vahvistaa rangaistusjärjestelmän uskottavuutta. Esityksen mukaan poliisin tulisi ohjata sakkorikos käräjäoikeuden käsiteltäväksi silloin, kun toistuvasti sakkoja saaneen henkilön toiminta osoittaa piittaamattomuutta.