Monesti varoitellaan siitä, ettei drinkkeihin kannata ottaa jääpaloja ravintoloissa. Jotkut sanovat kantavansa omat jääpalat mukanaan, mikä on ajatuksena varsin hullunkurinen ja mitä ilmeisemmin vahvaa liioittelua.
Mutta nyt on jälleen selvitetty, että vanha klisee pitää paikkansa. Vahva EI drinkkijäille ravintolassa.
”Ei tarvise ihmetellä jos aamulla p-ka lentää”
Asialla oli hyvinvointialue Siun soten tutkimus. Se toteutettiin 20:ssa ravintolassa. Tutkimuksessa jääpaloista analysoitiin suolistoperäiset enterokokit, E. coli -bakteeri, koliformiset bakteerit ja heterotrofinen pesäkeluku.
Lue myös: ”Näin saat tietää haiseeko henkesi vaikkapa ravintolassa”
Lue myös: Hämeen poliisi teki hurjan huomion: Useissa ravintoloissa kännistä henkilökuntaa
Tulokset olivat huolestuttavia: hygieenisesti hyvälaatuisia jääpaloja oli vain 5 prosenttia näytteistä. Viime vuonna vastaava osuus oli 17 prosenttia, joka sekin on huono tulos.
Selvästi huonolaatuiseksi luokiteltujen jääpalojen määrä pysyi tänäkin vuonna ennallaan, 60 prosentissa.
Lue myös: ”Ravintolasta poistettavan potentiaalisen häirikön tunnistaa minuutissa”, ravintoloitsija kertoo
Lue myös: Baarin vessasta löytynyt heippalappu räjäyttää rakon!
Yleisin syy huonoon tulokseen oli niin kutsuttu korkea heterotrofinen pesäkeluku. Se puolestaan viittaa jääpalakoneiden ja välineiden likaantumiseen tai vedenlaatuun liittyviin ongelmiin.
Jääpalakoneiden sisäpuolinen puhtaus arvioitiin hyväksi vain 26 prosentissa kohteista, mutta kuitenkin 26 prosenttia koneista oli huonossa kunnossa. Kauhojen ja jääpalojen tarjoiluastioiden säilytys ja hygienia olivat myös merkittävä ongelma.
Parasta siis vastedeskin nauttia juomansa ilman jääpaloja, jos haluaa säilyä vatsataudilta aamun sarastaessa.