Ampiainen pisti Vesa Keskistä kivekseen – menettele näin, jos tapahtuu samoin!

30.05.2016

Kesä ja kärpäset, sanotaan. Mutta nyt voitaisiin sanoa myös että kesä ja ampiaiset. Paikoin on raportoitu, että ampparit ovat aloittaneet kesän varsin äkämystyneinä. Yleensä ampiaisten aggressiivisuutta tavataan syyspuolella, koska yhteisöön on tullut uusi kuningatar, jolle pitää ryhtyä rakentamaan uutta pesää. Työläiset ovat silloin äkäisempiä.

Pari vuotta sitten kyläkauppias Vesa Keskistä pisti ampiainen hieman arkaan paikkaan. Nimittäin kivekseen. Hän kertoi julkisuudessa olleensa jonkin aikaa todellisissa ”miesten mitoissa”.

Mikä ensiavuksi jos amppari pistää?

Hyönteisen pistoja ja puremia voidaan lievittää käyttämällä hydrokortisonia sisältäviä voiteita tai geelejä. Myös kylmästä kääreestä voi olla apua kutinaan. Voi myös käyttää antihistamiinitabletteja. Pisto ei yleensä ole vaarallinen, mutta allerginen voi saada anafylaktisen reaktion. Poista piikki, jos sinua on pistänyt mehiläinen. Ampiaisen ja kimalaisen piikki lähtee hyönteisen mukana.

Jos ampiainen pistää suun tai kaulan alueelle, kannattaa seurata asiaa tarkemmin ja lähteä lääkäriin heti, jos turvotusta alkaa ilmestyä. Vakavasti allergisoituneiden pitäisi pitää mukanaan adrenaliinivalmisteita.

Lisää luettavaa