AstraZeneca jäähylle Suomessakin, aivohalvauksia löytyi – THL kertoo riskiryhmästä

Kohuttu AstraZeneca on laitettu myös Suomessa tauolle tänään. Asiasta kertoi THL.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4-10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen.

Tämän vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa. Rokote menee välittömästi hyllylle niin kauaksi aikaa kuin jatkoselvitykset on tehty. Aikaisintaan rokotetta annetaan 10 päivän päästä.

Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen, korostaa THL. Myös Euroopan lääkevirasto EMA on eilen arvioinut rokotteen hyödyt haittoja suuremmiksi.

Rokotteeseen ei liity EMA:n mukaan suurentunutta verisuonitukosten riskiä. Lisätutkimuksia tehdään kuitenkin yhteydestä kahteen hyvin harvinaiseen veren hyytymishäiriöön.

EMA:n tietojen mukaan lähes 20 miljoonalla rokotetulla on tullut esiin 18 aivolaskimoiden tukostapausta. Tämän lisäksi seitsemällä rokotetulla on ilmoitettu yleistynyt suonensisäinen hyytyminen (disseminated intravascular coagulation eli DIC). Haitat esiintyivät pääosin alle 55-vuotiailla naisilla.

Aiheet: