AstraZenecan ongelmat ratkaistu – kaksi tutkijaryhmää tietää nyt miksi aivotukoksia syntyi

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal kertoo, että eurooppalaiset tutkijat ovat päässeet jyvälle siitä, miksi ”jäähylle” myös Suomessa laitettu AstraZenecan koronarokote voi erittäin harvinaisessa tapauksessa aiheuttaa vakavia jälkioireita, eli aivolaskimotukoksen.

20.03.2021

Yli 20 miljoonasta annetusta rokoteannoksesta parikymmentä ihmistä on saanut kyseisen tukoksen.

Kyse on autoimmuunireaktiosta, eli ihmisen elimistön oma immuunijärjestelmä kääntyy kehoa vastaan.

Lehden mukaan tähän päätelmään ovat päätyneet kaksi toisistaan riippumatonta tutkijaryhmää, joista toinen sijaitsee Saksassa ja toinen Norjassa. Oslossa tutkijaryhmää on johtanut yliopistollisessa sairaalassa professori Pål André Holme ja Saksassa Greifswaldin yliopiston professori Andreas Greinacher.

Lopputulemana lehti kertoo, että tutkijaryhmien mukaan nyt on mahdollista tunnistaa ne potilaat, joita tukos voi uhata rokottamisen jälkeen. Yleensä oireet alkavat voimistuvalla päänsäryllä noin neljä päivää AstraZenecan antamisesta. Tuolloin on välittömästi lähdettävä hoitoon. Vasta-aineet tunnistetaan tällöin verikokeella ja potilas voidaan hoitaa verenohennuslääkkeillä ja immunoglobuliinilla.

Tutkijaryhmät kertovat, että aivolaskimotukos on hyvin harvinainen. Jokaisella lääkkeellä on tunnetusti myös sivuvaikutuksia, harvinaisimmillaan hyvinkin vakavia.

Lähde: Wall Street Journal

Lisää luettavaa