Auttaako hypnoosi esimerkiksi tupakointiin, erikoislääkäri vastaa

Tupakointi on hiinä ja hiinä mutta esimerkiksi unettomuuden hoidossa on hyviä tuloksia.

27.06.2019

Hyvinvointisivuston haastattelema yleislääketieteen erikoislääkäri ja hypnoterapeutti Anni Seiskari kertoo, että suosituimpia hypnoositavoitteita on päästä irti tupakasta. Se on myös vaikeinta.

-Hypnoosilla on tutkitusti paras teho toiminnallisiin kiputiloihin ja ahdistustiloihin. Teho on hyvä myös unettomuuden hoidossa. Tupakoinnin lopettamisessa tieteellinen näyttö on heikohkoa, mutta omalla vastaanotollani olen ilokseni saanut todistaa toista, hän kertoo haastattelussa.

Hän kertoo, että osa hyötyy hypnoosista tavalla, joka ei ollut ehkä alkuperäinen suunnitelma tai toive. Esimerkiksi tupakoitsija ei välttämättä lopeta, mutta itsetunto paranee ja hän pystyy näkemään itsensä lopettamassa myöhemmin. Joku taas ei hyödy lainkaan.

Seiskari varoittaa puoskareista, sillä hypnoosi ei ole millään tavalla suojattua toimintaa. Hypnoterapeutti-nimikettä voi käyttää vaikka iitin tiltu.

-Hypnoosin mekanismia ei ole pystytty täysin selittämään ja määritelmästä on kovin eriäviä mielipiteitä. Asiakkailleni käytän kuvausta, jonka mukaan se on rauhoittumisen ja kevyen unen kaltainen keskittymisen tila. Siinä käydään mielikuvien ja metaforien avulla läpi asiakkaan tarpeiden mukaista ongelmaa kohti hänen toivomiaan realistisia tavoitteita, erikoislääkäri kertoo jutussa. Linkki tässä.

Lisää luettavaa