BB-voittaja Teijalle tulossa voitostaan ”jättiverot”?

03.12.2012

Rovaniemeläislähtöinen ja sittemmin helsinkiläistynyt 46-vuotias Teija Kurvinen on monella tapaa historiallinen Big Brother -voittaja. Yksi: Hän on kaikkein iäkkäin voittajista. Kaksi: Hän on kohtuullisen koulutettu. Kolme: Hänellä on kohtuullisen arvostettu ammatti, anestesia- eli nukutussairaanhoitaja. Neljä: Hänellä oli taloon mennessään kohtuulliset ansiotulot, yli 42 000 euroa.

Teija kerää 14 viikon talorupeamastaan palkkioksi 50 000 euroa, josta hän luonnollisesti joutuu maksamaan verot. Kun on syytä olettaa, että Teija on myös työskennellyt sairaanhoitajana ennen taloon menoaan, hänen vuositulonsa tältä vuodelta nousevat helposti likemmäs 80 000 euroon, vaikka Teija olisi viettänyt sapattia neljäkin kuukautta.

Tämä taas tarkoittaa, että Teija maksaa tuloistaan (BB-voitostaan) huomattavasti enemmän veroa kuin aikaisemmat kovinkin pienituloiset voittajat.

Helsingissä asuva kirkkoon kuuluva 80 000 euroa tienaava ja perusvähennyksillä varustettu joutuu maksamaan tuloistaan 33,5 prosenttia eli lähes 27 000 euroa veroa. Jos voittajana taas olisi ollut esimerkiksi helsinkiläinen pienituloinen (alle 2 000 euroa) Tea Mirhola, hän olisi maksanut veroa vain 28 prosenttia eli noin 14 000 euroa.

 

Lisää luettavaa