Elokapinalaisia vietiin putkaan – neljä oli alaikäisiä: ”Mielenosoittajat liimasivat kätensä ikkunoihin”

Poliisi piti suurta joukkoa putkassa rikollisen toiminnan jatkamisen estämiseksi ja kuulustelujen suorittamiseksi.

09.10.2021

Perjantaina 8.10. joukko Elokapinan mielenosoittajia osoitti mieltään Valtioneuvoston linnan portailla Helsingissä. Poliisi kertoi lauantaina ottaneensa kokonaista 52 henkilöä kiinni rikoksista epäiltynä. Myös Ritarikadulla osoitettiin mieltä.

Mielenosoitukset olivat laittomia, eikä niistä ollut ilmoitettu etukäteen poliisille.

Poliisin mukaan mielenosoittajat estivät kulkua rakennuksiin ja osa kiinnittyi putkien avulla toisiinsa. Osa taas liimasi kätensä rakennuksen ikkunaan. Osa kiinnittyi lukoilla ovien kahvoihin.

Ritarikadun puoleisen sisäänkäynnin puolelle mielenosoittajat puolestaan rakensivat metallisen telineen, jossa roikkui henkilöitä. Metalliteline esti liikennettä kulkemasta, kertoo poliisi.

Poliisi kertoo ohjanneensa valtiovallan edustajia toista kautta ulos. Neuvottelut eivät onnistuneet eikä käskyjä noudatettu. Tämän jälkeen poliisi tarttui pakkokeinoihin.

Alustavat rikosnimikkeet ovat kokouksen estäminen, niskoittelu poliisia vastaan ja törkeä julkisrauhan rikkominen. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Neljä mielenosoittajista oli alaikäisiä, joten heitä ei pidetty kiinni sen pidempään. Loput 48 on pidetty kiinni, sillä on ollut syytä epäillä, että he jatkaisivat rikollista toimintaa. Lauantaina kaikkia on kuulusteltu ja päästetty sitä mukaa pois.

Poliisi jatkaa tutkintaa ja tapahtumien kulkua selvitetään, minkä jälkeen asia etenee syyteharkintaan.

Lisää luettavaa