Hymy: Pertti Salovaara ei jaksanut pahimpana aikana käydä edes suihkussa

Pertti Salovaara avautui Hymylle masennuksesta ja bipolaarisesta eli kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään.

14.03.2021

Painetussa Hymyssä tarinansa kertoo entinen kansanedustaja ja radiotöihin Novalle Yöradiota vetämään palannut Pertti Salovaara.

Hän joutui jokin aika sitten mielisairaalaan, nykyisin sitä kutsutaan psykiatriseksi sairaalaksi, koska masennusoireilu vei vallan. Viimeiset kolme vuotta hän on pärjännyt lääkityksen ja terapian turvin.

Hymyssä Salovaara toteaa tietävänsä mistä puhuu. Masennusvaiheen ollessa päällä hän ei jaksanut edes peseytyä. Ajatus suihkusta tai hiusten pesemisestä tuntui mahdottomalta. Hän vain istui ja tuijotti ulos ikkunasta, jos sitäkään jaksoi. Hiusten peseminen oli ihan liian monimutkainen toiminta tuolloin. Olisi pitänyt riisuutua, avata hana, tarttua shampoopulloon, kiertää sen korkki auki, laittaa shampoota hiuksiin, mies luettelee lehdessä.

– Kaksisuuntaisessa mielenhäiriössä masennus on täydellisen lamaannuttava. Ihminen on toimintakyvytön. Silloin on turha ehdottaa leppoisaa lenkkiä ulkoilmassa, Pertti sanoo jutussa.

Tilanteen vaihtelevat kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä nopeastikin. Salovaara kertoo olleensa sairaalassa ja juomassa kahvia. Olo oli melko normaali, kun hän yhtäkkiä huomasi masennuksen iskevän kehoonsa. Vaivoin hän pystyi hartiat lysyssä raahautumaan sänkyyn.

– Yhtäkkiä depressio poistui kehostani yhtä nopeasti kuin se oli tullutkin. Se oli pelottavaa, Pertti kertoo lehdessä.

Lähde: Hymy

Lisää luettavaa