IS: Korona-asioista ikävämpää kerrottavaa – jo kesällä voi rysähtää

Korona-asiat ovat jääneet sotauutisoinnin jalkoihin. Uudellamaalla omikronvariantti lisääntyy aggressiivisesti.

01.06.2022

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pelkää, että tilanne on syksyä kohti huono koronan kohdalla. Ukrainan sodan vuoksi vähemmälle huomiolle jäänyt koronatilanne on se, että koronaan kaikkiaan Suomessa liittyvästä 4 400 kuolemasta yli 2 600 on tapahtunut viimeisen viiden kuukauden aikana.

Koronaviruksen uusi BA.5-omikronmuunnos valtaa Lasse Lehtosen mukaan alaa HUS:in alueella.

Hän kertoo Ilta-Sanomissa odottavansa tilanteen pahenevan tulevina viikkoina, ja uusi muunnos kiertää rokotesuojan entistä tehokkaammin.

– Kyllähän tämä korona aika hurja virus on. Muutaman kuukauden välein näyttäisi tulevan aina uusi variantti, joka tämän suojan voi kiertää, Lehtonen sanoo Ilta-Sanomissa.

THL on arvioinut uuden omikronmuunnoksen aiheuttavan syksyllä epidemia-aallon, mutta Lehtonen uskoo, että ehkä jo kesällä voi synkistyä.

Tilannetta mutkistaa se, että lomat painavat päälle ja terveydenhuollossa on muutenkin resurssivajetta.

– Olen aiemmin muistuttanut Lääkärilehdessä, että jos katsotaan 70–79-vuotiaiden ikäryhmää, Ruotsissa siitä 65 prosenttia on saanut neljännen (rokote)annoksen. Suomessa prosentti on 5. Tässä on aika paljon tilaa melkoisessa riskissä olevalle ryhmälle saada taudin vakavaa muotoa, Lehtonen varoittelee Ilta-Sanomissa.

Lisää luettavaa