Olympialaisiin aikanaan valmistettu ”kansallisjuomamme” lonkero on mukavaa kitattavaa aurinkoisena päivänä.
Jos lonkkua ei ole näköpiirissä, mutta kotoa löytyy tarvittavat tilpehöörit, voit tehdä lähes aidon, mutta ainakin artesaanilonkeron tyyppistä juomaa.
Nyt Juha-niminen netinkäyttäjä on antanut oman lonkkureseptinsä, joka jäljittelee perinteistä Hartwallin Original Long Drink -tyyppistä juomaa.
Jos kotona siis on greippimehua, soodaa ja giniä varastossa, lonkkua voi aina tehdä itse.
Mutta onko se taloudellisesti järkevää ja säästääkö siinä, siitä saat tiedon tämän jutun lopusta.
Näin se tehdään
Yhteen Juhan lonkkuannokseen tarvitset
– 4-5 cl giniä
– noin 2 dl greippilimonadia tai itse tehtyä limua
– jäitä paljon
Jos haluat aidomman ja vähemmän makean, teet limsan itse, näin:
– 2 cl tuorepuristettua greippimehua
– 1–2 tl sokerilientä tai hunajaa (oman maun mukaan)
– lopuksi jatkoksi soodavettä
Sekoita greippimehu ja makeutusaineet, lisää soodavesi vasta lopuksi. Nautitaan heti. Kokeilemalla löydät hyvän maun ja vahvuuden itsellesi.
Voit tehdä myös variaatioita. Marjalonkku: Korvaa greippi vadelma- tai mustaherukkamehulla ja lisää hieman sitruunaa. Sitruunalonkero: Käytä sitruunalimonadia ja lisää rosmariininoksa. Yrttinen versio: Lisää giniin tilkka kuusenkerkkäsiirappia tai timjamia ennen limonadin kaatamista.
Entä se hinta?
Säästämisen takia ei kannata ruveta puuhiin. Originaalilonkero maksaa kolme euroa putelilta. Esimerkiksi Silver Dry Gin -muovipullosta, joka maksaa 14 euroa, saat viiden senttilitran annoksia seitsemän. Kun ostat kolmella eurolla riittoisan greippimehun ja siihen soodat, pääset ehkä muutaman kymmenen sentin säästöön per puteli tekemällä itse.
Lue myös: Nyt tuli sellaisia lonkerouutuuksia ettei mitään rajaa!
Lue myös: Lonkerovarkaan ja vartijoiden juoksukisa Vantaalla