Juontaja Marja Hintikalta vakava päivitys: ”Joulu nostaa mieleeni vakavia muistoja”

Kaikille joulu ei ole ilon ja rauhan juhla, Hintikka kirjoittaa.

19.12.2021

Juontaja Marja Hintikka poseeraa vakavana Instagram-kuvassaan. Hän kirjoittaa joulun hengestä joka ei ole kaikille valitettavasti sama.

-Ihmiselle, jolle idyllinen perhejoulu on aina ollut itsestäänselvyys, voi olla vaikea ymmärtää, kuinka kipeä paikka tämä hetki vuodesta voi olla jollekulle toiselle.
Yllättävän monella kanssaihmisellä juurikin joulu nostaa pintaan ne kaikkein tuskaisimmat ja turvattomimmat lapsuusmuistot. Ja jo valmiiksi osattomuutta ja ulkopuolisuutta kokevalle kaiken alleen peittävä yksinäisyys senkun korostuu muiden onnellisia (tai onnelliselta näyttäviä!) perhejouluja katsellessa, Hintikka kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että jouluidylli on suoranainen etuoikeus, jota monet eivät saa koskaan kokea.

-Joulua saa hehkuttaa ja siitä saa iloita, mutta oman onnellisen perhekuplansa keskellä kannattaa suoda edes hetken ajatus sille, että kaikilla ei välttämättä ole yhtä onnellista. Tätä kutsutaan empatiaksi.

Hintikka pyytää pohtimaan sitä, kuinka voisimme kansakuntana saada joulusta aidosti yhteisöllisemmän juhlan, joka ei korostaisi eriarvoisuutta. Hän neuvoo huomaamaan yksinäisen, osattoman tai kipeiden muistojen kanssa painiskelevan.

Hänellä itselläänkin on joulusta surullisia kokemuksia.

-Olen nykyisin joulun rakastaja, mutta aina ei ole ollut näin. Totuuden nimissä on sanottava, että joulu nostaa pintaan myös vaikeita muistoja. Oli aika, jolloin halusin vain, että joulu menisi mahdollisimman nopeasti ohi. Sain kuitenkin etuoikeuden rakentaa uudestaan kokemukseni joulusta, ja tämä kokemus on ollut korjaava. Silti en ota ilon ja onnellisuuden tunteita jouluna koskaan itsestäänselvyytenä.

-Huomataan tarvitsevat, ja autetaan niin paljon kuin pystytään. Ei poteroiduta omiin onnellisiin perhejoulukupliin. Avataan ovet ja annetaan omastamme. Sitä on todellinen joulun henki, Hintikka kirjoittaa osuvasti.

Lisää luettavaa