Kainuussa ja Pohjanmaalla käynnissä ennätysmäinen rikosaalto, poliisi varoittaa

Rikosmäärissä kova lisäys.

07.07.2022

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla varastettiin polkupyöriä pelkästään touko- ja kesäkuun aikana enemmän kuin tammi–huhtikuussa.

Tammi–kesäkuun 2022 aikana Oulun poliisilaitoksen alueella on poliisin tietojen mukaan varastettu yhteensä 788 polkupyörää. Niistä ylivoimaisesti suurin osa eli 622 on varastettu Oulussa. Kajaanissa on varastettu 51 pyörää ja Raahessa 22.

Tammi–kesäkuussa 2022 Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla varastettujen polkupyörien ja sähköpolkupyörien yhteenlaskettu arvo on arviolta yli 433 000 euroa. Varastettujen pyörien yhteenlaskettu arvo on vain suuntaa antava, koska moni pyöränsä menettänyt jättää ilmoittamatta varastetun pyörän arvon.

Mitä kansalainen voi tehdä polkupyörärikollisuuden vähentämiseksi?

Poliisi toivoo, että kansalaiset omalta osaltaan auttaisivat polkupyörärikollisuuden kitkemisessä. Keinoja on monta.

-Älä osta varastettua polkupyörää
-Jokaisen käytettyä pyörää ostavan pitäisi miettiä, voiko myynnissä oleva pyörä olla varastettu.
-Herätyskellojen pitäisi soida, jos myynnissä olevan pyörän hinta on epäilyttävän alhainen verrattuna muihin samanlaisiin myynnissä oleviin pyöriin, alkuperäiset hankinta-asiakirjat puuttuvat, myyjä ei osaa kertoa pyörän alkuperää uskottavasti tai jokin muu asia tilanteessa saa epäilykset heräämään.

Anastetut pyörät pitäisi jättää ostamatta myös siksi, että niitten myynnillä rahoitetaan usein huumausaineiden hankintaa. Jos epäilet myynnissä olevaa polkupyörää varastetuksi, ota yhteyttä poliisiin.

Osa varastetuista polkupyöristä kuljetetaan myyntiin ulkomaille, joten on tärkeätä, että varkaudesta on tehty rikosilmoitus ja pyörä etsintäkuulutettu. Näin rajaviranomaisilla on jonkinlainen mahdollisuus estää pyörän vienti ulkomaille.

Kun hankit polkupyörän, kirjaa ylös sen runkonumero. Runkonumero on yksilöivä tunniste, jolla pyörä voidaan tarvittaessa etsintäkuuluttaa. Kannattaa myös ottaa pyörästä valokuvat.

Pyörän omistajana on syytä huolehtia että pyörässä on lukko, ehkä kaksikin.  Toisin sanoen pyörän oman runkolukon lisäksi pyörässä tulisi olla sellainen lukko, jolla pyörän saa kiinni lähellä olevaan kiinteään esineeseen, kuten katuvalotolppaan.

Aina tuplalukituskaan ei riitä, vaan pyörä lähtee varkaan mukaan lukituksista huolimatta. Hyvä keino estää pyörävarkaus on siirtää pyörä lukittuihin sisätiloihin. Myös sisätiloissa polkupyörä kannattaa pitää lukittuna.

Jos joudut jättämään polkupyörän yöksi ulos, harkitse, mihin pyöräsi jätät. Julkinen, avara ja valaistu paikka on parempi vaihtoehto kuin hämärä sivukuja.

Jos näet jonkun kantavan lukittua polkupyörää tai yrittävän saada lukittua pyörää auki muulla kuin pyörän avaimella, ilmoita tilanteesta poliisille soittamalla hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112. Paina mieleesi tekijän tuntomerkit sekä mahdollisen ajoneuvon rekisterinumero.

Kutsu poliisi paikalle myös silloin, jos varsinkin yöaikaan näet tai kuulet asuinalueella liikkuvan hitaasti etenevän ja pysähtelevän auton. Poliisi voi käydä varmistamassa, onko kyseessä postinkantaja vai polkupyörävaras. Jos kyseessä on polkupyörävaras, saattaa auton kyydistä löytyä useita anastettuja polkupyöriä.

Lisää luettavaa