Lihasta on syntynyt melkoinen soppa. Ei mikään lihasoppa sinänsä, vaan kohu lihasta, ja sen alkuperästä.
Muutamia päiviä sitten Savuhovi-niminen valmistaja veti markkinoilta kinkkutuotettaan listeriahavainnon vuoksi. Some villiintyi keskustelemaan lihasta ja sen alkuperästä. Esimerkiksi Savuhovin tuotteilla on tunnettu Avainlippumerkki, mutta silti se käyttää valmisteissaan myös ulkomaista lihaa.
Tämä on täysin laillista, sillä Avanilippumerkki ei sitä estä.
Kansalaisten tietoisuus, tai voisiko sanoa epätietoisuus, on ollut hämmentävää seurattavaa. Monikaan ei tiedä, ettei Suomen lipulla varustettu Avainlippumerkki takaa kotimaisuutta niin, että lihan esimerkiksi tarvitsisi olla suomalaista.
Alla selvitämme asian yksinkertaisesti niin että jokainen sen ymmärtää.
Mikä on Avainlippumerkin ja Joutsenlipun ero?
Joutsenlippumerkki eli Hyvää Suomesta -merkki tarkoittaa sitä, että lihan, kalan, kananmunan ja maidon sekä kaikkien yhden raaka-aineen tuotteiden on oltava sataprosenttisesti suomalaisia.
Jos tuote sisältää monta raaka-ainetta, kotimaisuusasteen pitää olla vähintään 75 prosenttia. Lopputuotteen valmistuksen ja pakkaamisen pitää tapahtua Suomessa.
Avainlipun (avain ja Suomen lippu) taas saa tuote, joka on valmistettu Suomessa. Tuotteen kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia omakustannusarvosta.
Availippumerkki ei kuitenkaan edellytä, että kaikki raaka-aineet ovat suomalaisia. Pääraaka-aineen alkuperämaa on suositeltavaa ilmoittaa elintarvikkeissa.