Kelloja siirretään taas – eikö tämä lopu ikinä?

Ilmeisesti ei vähään aikaan. Siispä ota tästä hyöty käteesi.

30.10.2021

Kellon siirtelyn piti loppua, mutta se mitään lopu. Ainakaan vähään aikaan. Asian eteneminen taisi lopahtaa EU:ssa koronaan. Ja kun aikanaan päätöksiä tulee, siirtymäkausikin lasketaan vähintään parissa vuodessa.

Kesäaika päättyy sunnuntaina 31. lokakuuta ja kelloja siirretään totutusti tunti taaksepäin. Monelle kellojen siirtämisestä seuraa univaikeuksia ja väsymystä.

Lääkärin mukaan nyt onkin otollinen aika pysähtyä unen äärelle ja laittaa unirytmi remonttiin. Unettomuus on räjähtänyt kasvuun 2020-luvulla ja on nyt erityisesti suomalaisten työikäisten kansantauti. Uni on yksi tärkeimmistä terveyden tukipilareista eikä uniongelmien kanssa kannata jäädä yksin.

– Jos kellojen siirto aiheuttaa ongelmia, uuteen aikaan voi totutella asteittain, muuttamalla omaa rytmiä esimerkiksi 15 tai 30 minuuttia kerrallaan.  Talviaikaan siirtyminen on onneksi usein helpompaa kuin kesäaikaan siirtyminen, sillä kesäaika nipistää unesta tunnin pois ja talviaika lisää ainakin hetkellisesti unta. Joillekin pimeys aiheuttaa kuitenkin aamuista väsymystä, mitä voi helpottaa käyttämällä kirkasvalolamppua, kertoo yleislääkäri Eevert Partinen Terveystalosta.

Tilapäinen unettomuus on normaalia, mutta ongelmien pitkittyessä tulee kiinnittää uneen huomiota. Jos kotikonstit eivät auta, kannattaa neuvoa hakea lääkäriltä.

Lisää luettavaa