Kurkiaura taivaalla on nyt tuttu näky, tiedätkö kuinka kauan niillä kestää lentää kohteeseen

Kovaa menoa.

Comon toimittaja bongasi korvia hivelevän äänen maaseudulla Porin lähettyvillä tiistaina ollessaan.

Ensin tuli katseltua jonnekin taivaanrantaan. Ei tulosta. Kun katseen nosti niin että niskoihin sattui aivan yläkenoon ja kohtisuoraan ylöspäin, näki kuusi-seitsemän kurkiauramuodostelmaa. Siellä pojat ja tytöt sanoivat heipat Suomelle ja matkasivat muuttolintuina pois. Tullakseen taas huhtikuussa takaisin.

Ottamaan selvää!

Suomessa olevat kurjet talvehtivat yleensä Espanja-Unkari-tienoilla. Jos nämä tiistaina bongatut tyypit menevät ja lentävät sellaiset 300 kilometriä päivässä (lintuharrastajien arvio), niin hemmot ovat jo ensi viikon perjantaina viikonloppua siellä viettämässä.

Kurki on elinvoimainen lintu, kanta on Suomessa arviolta 40 000. Kurki on pitkän matkan muuttaja, joka talvehtii Afrikassa, lähinnä Marokossa ja Etiopiassa. Sitä on myös Pakistanissa ja Itä-Kiinassa. Espanja ja Unkari ovat Euroopan kovia kurkimaita.

Suomessa ylivoimaisesti suosituin kurkien levähdyspaikka on Vaasan kaupungin vieressä sijaitseva Söderfjärdenin 2 300 hehtaarin peltoaukea, jossa kurkia voidaan tavata syksyisin jopa 10 000. Kurjen lentonopeus on noin 60 kilometriä tunnissa, mutta hyvällä säällä se pääsee paljon kovempaakin.

Aiheet: