Lounais-Suomen poliisin tiedossa on Turun seudulla viime aikoina levinnyt someilmiö, jossa nuoret kuvaavat ja jakavat toisia solvaavaa sisältöä.

Kyse on väkivaltavideoista, intiimikuvista ja seksivideoista. Nuorimmat poliisin tiedossa olevat ilmiöön liittyvät osalliset ovat 13-vuotiaita.

Ilmiön myötä joukko nuoria on joutunut osittain tietoisesti, osittain tahtomattaan epämiellyttävän huomion, loukkaavien kommenttien ja rikosten kohteeksi.

Rikosoikeudellisesta näkökulmasta kyse on erittäin ongelmallisesta kokonaisuudesta.

– Ensinnäkin ilmiö yllyttää nuoria väkivaltaisiin tekoihin, joita mukanaolijat kuvaavat. Tällöin niin pahoinpitelijä kuin myös siihen yllyttäjinä osallistuvat syyllistyvät rikokseen, muistuttaa rikoskomisario Petri Lamppu Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Alle 18-vuotiaaseen kohdistunut pahoinpitely on aina virallisen syytteen alainen rikos, ja pahoinpitelyyn voi syyllistyä rikoskumppanina myös koskematta toiseen.

Nuori voi syyllistyä rikokseen myös kirjoittamalla ja julkaisemalla toista halventavaa sisältöä. Arkaluontoisen ja loukkaavan materiaalin levittäminen voi olla rangaistavaa joko kunnianloukkauksena tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä.

– 15-vuotias on rikosoikeudellisessa vastuussa myös somessa tekemistään kirjoitteluista, ja alle 15-vuotiaskin korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta, Lamppu painottaa.

Poliisi muistuttaa, että alle 18-vuotiasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin hallussapito ja jakaminen – henkilön ikään katsomatta – on laitonta.

Poliisi kehottaakin nuoria välittömästi poistamaan sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin puhelimistaan ja harkitsemaan tarkasti, millaista sisältöä itse sosiaalisessa mediassa jakaa. Jos nuorella on tällaista materiaalia hallussaan, voi syyttäjä vaatia rikostutkinnan yhteydessä materiaalia sisältävät laitteet, kuten nuoren kännykän, valtion omistukseen.

Tämä voi koskea myös alle 15-vuotiaita, jotka ovat epäiltynä rikolliseen tekoon.
Ilmiöön liittyen Lounais-Suomen poliisi tutkii tällä hetkellä yksittäisiä pahoinpitelyjä, joiden osapuolet ovat poliisin tiedossa.

– Tilanteen pahenemisen kannalta ja ilmiön pysäyttämiseksi jokaisen nuoren olisi nyt tärkeää tiedostaa oma rikosoikeudellinen vastuunsa ja ilmiöön liittyvät vaarat. Toivomme, että erityisesti huoltajat keskustelisivat asiasta kotona nuorten kanssa, Lamppu toteaa.