Mies käveli 5 vuotta sitten Outokummussa hylätyn suuren koulun läpi ja kuvasi kaiken: Surullista, surullista…

11.04.2017

Outokummussa, Pohjois-Karjalassa sijaitseva Kummun Koulu oli vaikkapa 80-luvun alussa vilkas: satamäärin oppilaita valtaisassa kahden L-kirjaimen muotoisessa kompleksissa. Homeen ja sisäilmaongelmien takia hylätty koulu on nyt ollut tyhjillään pian viisi vuotta.

Nuoret ovat mellastaneet sisällä, mopoillakin on kuulemma ajeltu. Uusi, uljas koulukompleksi valmistui viime syksynä, joten Kummun koulun vanha yläaste on muisto vain.

Muuan mies käveli sisään ja videoi lähes puolituntisen retkensä koulun sisällä.

Vaikuttava video!

Kuvaaja kävelee käytännössä koko koulun läpi, luokkahuoneet, juhlasalit, keittiöt, rehtorinhuoneen, aulat, kemian luokat – kaiken. Sotkettujen paikkojen kaaos on valtaisa.

Aika on pysähtynyt. Kunniakirjoja, piirustuksia, nokkahuiluja makaa lattioilla. Jostain saatat kuulla nuorten mekastuksen ja välkkäkellon äänen. Ei, se on vain harhaa. Täällä on nyt hiljaista.

Luonnontieteiden luokassa on esillä samat vanhat kaavat kuin 30 vuotta sitten. Auditorion lattialle on kuollut lintu. Biologian luokassa täytetyt linnut ovat päässeet lasikaapeistaan vapauteen ja seisovat hyljättyinä pulpettien päällä. Tuossa on sorsa, tuttu veijari, jolla oli nokassa halkeama. Mitähän sille nyt kuuluu?

Niinpä. Ehkä toimittaja kirjoittaa juttua hieman tunteelliseen sävyyn, sillä video oli paluu vanhaan yläasteaikaiseen kouluun ja myös ”äikänluokkaan”. Aikaa lähdöstä on kulunut 33 vuotta. Silloin ei tiedetty internetistäkään mitään.

Kyllä videon voi katsoa, vaikka ei tunnesidettä omaakaan. Mielenkiintoinen se on silti.

Lisää luettavaa