Mies, tätä et tiennyt: Riski jo yhdellä illallisella!

19.02.2017

Alkoholinkäytön riskirajasuosituksia on jokin aika sitten madallettu. Nyt ne ovat tasolla, joka ylittyy periaatteessa jo yhdellä miehisellä kostealla lounaalla.

Lähdetäänpä tästä. Lähdet pomosi kanssa illastamaan Savoyhin. Otatte aperitiivit alkuun. Yksi alkoholiannos. Tilaat etanoitten ja leivän kanssa tuopin. Puolitoista alkoholiannosta. Kun tulee pääruoan aika, otat lasillisen viiniä. Kaksi alkoholiannosta. Sitten on pikku näkäräisen eli snapsin aika. Yksi alkoholiannos. Jälkkärin kanssa otat vielä kahvin ja konjakin tai jälkiruokaviinin. Yksi alkoholiannos. Olet saanut kokoon 6,5 alkoholiannosta.

Suositusten mukaan kertakäytön riskirajana pidetään miehellä seitsemää annosta!

Tuosta ilta yleensä vasta alkaa, sillä eihän ruoan kanssa nautittu alkoholi ole noussut monellakaan raavaalla miehellä ”juurikaan päähän”. Naisilla kertakäytön raja on vain viisi alkoholiannosta kerralla.

Meistä hyvin moni juopottelee myös miehisen saunaillan aikana esimerkiksi neljä pitkää olutta. Ping! Siinä on jo kuusi alkoholiannosta. Riskiraja kolkuttelee.

Viikkotasolla hoidollista puuttumista edellyttäviksi korkean riskin rajoiksi määritellään keskikokoisella miehellä yleensä 23-24 annosta viikossa ja naisella 12-16 annosta viikossa. Kohtalaisen riskin rajat ovat miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa.

Lisää luettavaa