Mikä tätä miestä vaivaa – nuorempi polvi ei välttämättä hoksaa, mutta vanhempi kyllä

Mikä tällä miehellä on?

13.05.2024

Mikä tällä kuvan miehellä oikein on?

Allerginen reaktioko? Jokin mystinen sairausko?

Tarttuuko se? Paraneeko siitä? Kuoleeko siihen?

Hui kamaluus!

Nuoremmat eivät välttämättä tämän näyn nähtyään ymmärrä, ettei kyse ole mistään kamalan vakavasta asiasta. Terveyteen se liittyy, mutta itse asiassa uskomuksellisesti sen hoitoon.

Vanhempi polvi tajuaa, että kuvassa ovat kuppauksen jäljet.

Mikä ihmeen kuppaus?

Kuppaus on vanha kansanparannuskeino. Suomessa kuppausta on harjoitettu ilmeisesti 1400-luvulta lähtien ja Kiinassa puolet pitempään. Kuppaus on yhä Suomessa käytössä niin sanottuna vaihtoehtolääkinnällisenä hoitokeinona.

Suomalaisessa kuppauksessa käytetään nykyisin joko lasisia imukuppeja tai muovisia sarvia, joiden päässä on kuminen imupallo. Kuppaus aloitetaan tavallisesti hieronnalla. Itse kuppaus tehdään yhdessä tai useammassa vaiheessa. Ensin laskimoveri aktivoidaan asettamalla imukupit suonten määrittämiin kuppauspisteisiin. Märkäkuppauksessa imuvaiheiden välissä kupattavan kehoon tehdään haavoja joko haavaleikkurilla tai kuppauskirveellä, ja sen jälkeen imukupit imetään jälleen ihoon kiinni. Kuppausta voidaan jatkaa kunnes veren tulo tyrehtyy tai veri muuttuu maitomaiseksi. Lopuksi imukupit poistetaan ja ulos vuotanut veri pestään pois. Kuivakuppauksessa tehdään vain ensimmäinen imuvaihe ilman haavojen iskentää.

Märkäkuppauksessa verta poistuu tavallisesti 300–600 milliä, eli suunnilleen saman verran kuin verenluovutuksessa.

Kuppauksella on hoidettu kansanperinteessä monia vaivoja, mutta ainakin se saattaa helpottaa sairauden aiheuttamaa kipua vähentämällä kudoksen sisäistä painetta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Anatomie (@anatomie_offiziell) jakama julkaisu

 

Lisää luettavaa