Myös Niko Ranta-aho kertoi nenänsä reikiintyneen – tältä näyttävät katalan muotihuumeen aiheuttamat tuhot, pysäyttävä kuvalinkki!

Huumehuuruisesta Katiska-vyyhdistä tuttu Niko Ranta-aho on myös tunnustanut, että kokaiini teki hänen nenäänsä reiän.

Terveyssivusto kirjoittaa muotihuumeeksi muodostuneesta kokaiinista. Sen suosio on myös Suomessa nousussa, ja tämä johtuu Euroopassa vallitsevasta trendistä.

Esimerkiksi Euroopan kokaiinipääkaupungiksi kutsutussa Lontoossa ja koko saarivaltakunnassa kokaiinitakavarikkojen määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa yli 300 prosenttia.

Kokaiini ei siis enää ole mikään suihkuseurapiirien huume. Sitä käytetään ahkerasti myös Suomessa, tosin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan käyttö keskittyy voimallisemmin eteläiseen Suomeen.

Kokaiinia saadaan eristämällä sitä kokapensaan lehdistä. Lehdistä uutetaan kokaiiniemäs, josta suolahapon avulla jalostetaan vaaleaa, vesiliukoista jauhetta (kokaiinihydrokloridi). Jauhe käytetään nenän kautta nuuskaamalla. Muitakin käyttötapoja löytyy.

Kokaiini on huumeena poikkeava siinä, että se aiheuttaa myös näkyviä fyysisiä oireita. Kokaiinin käyttö nenän kautta voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa kroonista nuhaa, nenäverenvuotoja, hajuaistin heikkenemistä tai johtaa nenän väliseinän puhkeamiseen. Reikiintymisestä on kertonut myös kohuttu Niko Ranta-aho. Katso hurjia kuvia kokaiinin käytön aiheuttamista elimellisistä vaurioista TÄÄLTÄ. Kuvat eivät ole herkille.

Aiheeseen liittyvät jutut