Näkökulma: Suomi sai Euroviisuissa heikon sijoituksen – mutta Saaraa saatettiin silti rakastaa ulkomailla

13.05.2018

No niin, eiköhän se ole aika laittaa Euroviisut taas tältä vuodelta pakettiin. Suomi oli finaalissa toiseksi viimeinen, mutta tilanne ei ole aivan niin lohduton kuin miltä se ehkä näyttää.

Ensinnäkin täytyy lähettää kiitokset ja onnittelut Saara Aallon suuntaan. Esitys oli hieno ja Saara edusti maataan parhaan kykynsä mukaan!

Sitten täytyy lähteä tulkitsemaan sitä massiivista informaatiotulvaa, joka taas tänä vuonna katsojille annettiin show’n viimeisen 30 minuutin aikana. Näissä skaboissa kilpaillaan ensin musiikilla, minkä jälkeen häkeltynyt katsoja hukutetaan kaikenlaisiin pieniin faktoihin. Lopulta meillä on taulukon täydeltä pisteitä ilman sen suurempia selityksiä. Euroviisut on Jossittelijoiden luvattu maa™, sillä katsojan täytyy täyttää tyhjät kohdat itse oman päänsä sisällä. Mitä juuri tapahtui ja mistä syystä?

Tässä vaiheessa kaikkein yksinkertaisinta olisi lähteä hakemaan syitä siitä, että olimme vain huonoja ja siksi emme pärjänneet. Tämä on kuitenkin lyhytnäköistä puuhaa. On parempi kaivautua syvemmälle.

Pistetaulukon väärintulkitseminen

Katsojat eivät monestikaan täysin ymmärrä, mistä Euroviisujen pisteet muodostuvat. Pistetaulukko antaa helposti kuvan, että vasemman puoliskon huipulla olevat kappaleet ovat niitä täyden kympin biisejä, kun taas oikealta alhaalta (jossa Suomikin piti majaa Portugalin kanssa) löytyvät ne heikot nelosen esitykset. Tämä on kuitenkin täysin väärä tulkinta.

Pistetaulukko näyttää vain ja ainoastaan sen, kuinka paljon mitäkin maata on äänestetty. Tässä formaatissa pärjäävät ne maat, jotka onnistuvat saamaan taakseen mahdollisimman paljon äänestäjiä – eli niitä, joiden mielestä kappale on kaikista paras. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että kisassa ei riitä, vaikka Saara Aalto olisi suurimmalla osalla kuulunut kolmen, viiden tai vaikkapa kymmenen kärkeen. Suurin osa äänestää vain yhden kerran, jolloin äänet pakkautuvat juuri suurimmille suosikeille. Jotta Saara siis olisi pärjännyt paremmin, olisi useamman ihmisen pitänyt vastata kysymykseen ”Mikä näistä biiseistä on paras” vastauksella ”Monsters”. Vaikka Monsters siis olisi ollut jopa massojen mielestä kisan parhaita kappaleita ja esityksiä – jopa top 10 -kamaa –, ei se riitä, mikäli kappaletta ei ole äänestetty tarpeeksi nimenomaan voittajaksi.

Kun jokin rakastettu artisti jää tuloslaskennassa vähille pisteille, saa se yleensä osakseen paljon ihmettelyitä ja eräänlaista kulttimainetta. Saaran heikkoa menestystä on jo nyt maailmalla kummasteltu sen verran, että se kertoo siitä, kuinka kappale on monille ollut yksi suosikeista – ei vain se kaikista suurin suosikki.

Hyvälläkään ei aina pärjää

Koska äänestäjät äänestävät nimenomaan voittajaa, ei perushyvällä suorituksella useinkaan pärjää. Kappale saa mielihyvin jakaa ihmisiä fanien lisäksi vihaajiin, sillä miinuspisteitä ei voi antaa. Esimerkiksi voittaja Israelia ovat jotkut ihmiset kritisoineet rankastikin, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Kisaa ei aina voita kappale, joka on kaikkien mieleen, vaan kappale, joka on tarpeeksi suuren yleisön mieleen. Tästä syystä esimerkiksi Unkarin hevibiisille olisi voinut olettaa isompaakin menestystä, sillä vaikka osa piti sitä kamalana melusaasteena, olisi hevikansan olettanut aktivoituvan ja äänestävän.

Erilaisissa faniyhteisöissä Saara Aallon Monsters oli kovaa huutoa ennen kisoja. Muuan palvelussa esimerkiksi sai äänestää omaa suosikkikymmenikköään, ja siellä Suomi oli kokonaispisteissä kärkikahinoissa. Tämä jos jokin kertoo siitä, että Suomella lähtökohtaisesti oli kannatusta, mutta Monstersia ei vain tarpeeksi moni pitänyt kisan parhaana.

Miten jatko?

Oma mielipiteeni on, että Suomen voisi olla parasta pitää kisoista välivuosi. Monet puhuvat jopa eräänlaisesta Suomen Euroviisu-kirouksesta, missä on kyse siitä, että heikosti pitkään pärjänneen maan on vaikea saada äänestäjiä puolelleen. Me emme yksinkertaisesti ole koskaan olleet yhtiä tämän kisan kestomenestyjistä. Siinä missä Venäjän tämänvuotinen poisjäänti finaalista heikkona pidetyllä biisillä oli monille yllätys, on Suomen hankala pärjätä edes hyvillä biiseillä. Välivuosi voisi tuoda tilanteeseen edes jonkinlaista muutosta.

Lisää luettavaa