Nyt on aika tappaa lupiineja – 6 vinkkiä

Haitallinen vieraslaji.

11.06.2022

Tällä hetkellä kukintaansa aloitteleva komealupiini on yksi kansallisesti haitalliseksi säädetyistä vieraslajeista, joita ei saa kasvattaa eikä päästää ympäristöön.

Tämä puutarhakarkulainen leviää kulovalkean tavoin ja tukahduttaa alleen muun muassa niittyjen ja ketojen alkuperäislajeja.

Vaikka lupiinia tuskin saadaan enää kokonaan hävitettyä Suomen luonnosta, voidaan torjunnalla estää sen leviämistä esimerkiksi luonnonsuojelualueille ja raivata tilaa alkuperäiselle lajistolle.

Lupiinin torjuminen on hyvä teko vaikkapa hyönteiskatoa vastaan. Lupiini yksipuolistaa paikallisten pölyttäjähyönteisten ravintoa, ja lajirikkaus on laajassa lupiinikasvustossa vähäinen.

Näin hävität lupiinia. 6 vinkkiä:

  1. Komealupiinin hävittäminen vaatii torjujalta pitkäjänteisyyttä ja torjuntatyötä on jatkettava useiden vuosien ajan, sillä maaperän siemenvarastosta nousee uusia lupiineja tehokkaasti.
  2. Jos lupiini kukkii, kerää ne leikkokukiksi. Hävitä kukat sekajätteen mukana.
  3. Jos lupiinikasvustot ovat vielä pienialaisia, kaiva kasvit juurineen ylös maasta.
  4. Laajemman lupiinikasvuston voi myös niittää. Niitto kannattaa tehdä parhaaseen kukinta-aikaan, ennen ruskeiden siemenpalkojen muodostumista. Tehokkainta on niittää kasvustoa useaan kertaan kesän aikana, jolloin siementen kehittyminen estyy eikä kasvi pääse leviämään. Jos siemenet ovat muodostuneet, niittämisestä ei ole enää hyötyä. Tällöin niitettäessä siemenet voivat levitä lähiympäristöön. Niittoa on muistettava jatkaa sinnikkäästi seuraavina vuosina. Niittoon voi yhdistää myös peittämisen paksulla muovilla tai kestävällä pressulla.
  5. Pihan kitkentäjätteet tulee käsitellä omalla tontilla tai viedä kunnan osoittamaan vieraslajijätteen vastaanottopaikkaan, ei lähimetsään tai luvattomille tunkioille.
  6. Niittojätteen tai ylös kaivetut lupiininjuurakot, joissa ei ole vielä siemeniä, voi antaa kuivua auringossa ja kasata kuivatettuna kompostiin. Kasan voi peittää tukevalla muovilla tai pressulla ja varmistaa, etteivät kasvit jatka kehittymistä. Siemeniä sisältävä kasvijäte tulee pussittaa kaksinkertaiseen muovisäkkiin ja hävittää polttokelpoisen sekajätteen mukana.

Vinkit antoi ELY

Lisää luettavaa