Oudot voimat valloillaan elokuvassa X-Men: First Class

04.06.2011

Kick-Ass-ohjaaja Matthew Vaughn ottaa melkoisen riskin Marvel-sarjakuviin perustuvalla supersankarielokuvallaan X-Men: First Class. Se kertoo ajasta ennen kolmea aikaisempaa X-Men-elokuvaa mutta sisältää elementtejä, jotka sijoittavat sen eri aikajatkumoon kuin Bryan Singerin ja Brett Ratnerin mutanttihitit. Toisaalta se ei kunnioita myöskään alkuperäisten sarjakuvien jatkumoa. Vaughn tuntuu tietoisesti yrittävän vieraannuttaa niin elokuvien kuin sarjisten fanikunnan.

Kyseessä on niin sanottu reboot, eli tarinan aloittaminen nollapisteestä, mikä mahdollistaa täysin uusia kuvioita menneisyyden painolastista vapaana. Vaughn on luvannut, että vaikka hän sekoittaa elementtejä X-Men-kaanonin eri aikatasoilta, mukana on paljon tuttua ja fanien tuntemia asioita pohjustavia yllätyksiä.
Kuuban ohjuskriisin ja kansalaisoikeuslevottomuuksien aikaan 1960-luvulle sijoittuvassa tarinassa mutantteja ei vielä virallisesti ole. Telepaattiset kyvyt omaava Charles Xavier (James McAvoy) etsii muita kaltaisiaan ja kohtaa metallia hallitsevan Erik Lensherrin (Michael Fassbender).

Lensherr etsii kosto mielessä Sebastian Shaw’ta (Kevin Bacon), jota pitää vastuullisena tilastaan tämän keskitysleirillä tekemien kokeiden vuoksi. Mutanttien ylivertaisuuteen uskova Shaw on perustanut maailmanvalloitukseen tähtäävän Hellfire Clubin. Hän on valmis sytyttämään sodan nostaakseen mutantit ihmisten tilalle maapallon valtiaiksi. Xavier ja Magneto asettuvat häntä vastaan omien mutanttilöytöjensä kanssa, vaikka heidän elämänfilosofiansa alkavat matkan varrella erota toisistaan.

Jouni Vikman

Ohjaus: Matthew Vaughn
Pääosissa: James McAvoy, Michael Fassbender, January Jones, Kevin Bacon
Genre: Toiminta / fantasia
Ensi-ilta: 3.6.2011

Lisää luettavaa