Perussuomalaisten kansanedustajalta kysyttiin kasvisruokailusta: ”Ongelma on kova ja elämä rankkaa”

25.05.2016

Kasvisruokavalio kuumentaa tunteita vielä vuonna 2016.

Helsinkiläinen Jussi Aimola kirjoitti Helsingin kaupunginvaltuutetuille kirjeen, jossa toivoi kaupunginvaltuutettuja äänestämään vegaanisen ruuan tarjoamisen puolesta tämänpäiväisessä kokouksessa: tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa äänestetään, lähteekö kaupunki kokeilemaan vegaaniruuan tarjontaa päiväkodeissa.

Perussuomalaisten Mika Raatikainen vastasi kärkevästi Aimolan kirjeeseen henkilökohtaisella palautteella. Raatikainen muun muassa kommentoi, miten ”toivottavasti vegaanien lapsetkin saisivat lääkäreiden suositusten mukaista ruokaa ja pysyisivät edes aikuisiksi saakka terveinä… Eettisistä syistä monet eivät syö kaalinpäitä, tatteja tai tofua. Sekin kannattaisi muistaa.”

Jussi Aimolan kirje Helsingin kaupunginvaltuutetuille:

”Hei,

Tänään 25.5 kaupunginvaltuustossa käsitellään Leo Straniuksen aloitetta vegaaniruuan saamiseksi kaupungin päiväkodeissa. Haluan kertoa perheemme tilanteesta asiaan liittyen. Perheessämme on kaksi päiväkoti-ikäistä lasta, he ovat aloittamassa syksyllä päivähoidon kunnallisessa päiväkodissa. Me, lasten vanhemmat olemme noudattaneet eetisistä syistä vegaanista ruokavaliota 22 vuotta. Lapsemme ovat olleet vegaaneja syntymästään asti. Ystäväpiiriimme kuuluu useita perheitä, joissa vältetään eettisistä syistä elänkunnantuotteita ruokavaliossa. Heidän lapset saavat kunnallisessa päivähoidossa vaihtelevin tavoin vegaanista ruokaa.

Osalle lapsista tarjotaan päiväkodin puolesta kaikki ruoka vegaanisena, osaan päiväkoteihin vanhemmat vievät lapselle kasvismaidon, leivänpäällisiä, jugurttia ym. täydentämään päiväkodin tarjontaa, osassa päiväkodeissa lapset saavat vegaanista ruokaa niinä päivinä, kun sitä listan mukaan on, muuten vanhemmat vievät purkeissa lastensa ruuat.

Olen ollut yhteydessä lasten mahdollisesti tulevaan päiväkotiin (päivähoitopaikasta ei ole vielä tehty päätöstä). Kyseisen päiväkodin keittiöhenkilökunnalle sopii vegaanisen ruuan tarjoaminen päivittäin, mutta johtaja on virallisen linjan kannalla. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että veisimme päivittäin lapsillemme ruuan päiväkotiin arviolta 3-4 kertaa viikossa. Vegaanista ruokaa valmistetaan päivittäin Palmialla, myös päiväkotien valmistuskeittiöt valmistavat vegaanista ruokaa päivittäin joissakin päiväkodeissa.

Ongelma ei ole se etteikö ruokaa olisi saatavilla päivittäin, vaan se saako lapsi vegaanista ruokaa päiväkodissa riippuu siis täysin siitä, salliiko päiväkodin johtaja sen. Tämän hetkinen tilanne asettaa lapset ja heidän vanhemmat epätasa-arvoiseen tilanteeseen. Osa lapsista saa ongelmitta vegaanista ruokaa, kun taas toisten lasten vanhemmat joutuvat lähes päivittäin pyörittämään purkkirumbaa. Tampereella vegaanisen ruuan saaminen päivähoidossa on ollut mahdollista vuodesta 2013.

Vegaanista ruokaa toivovien lasten määrä päivähoidossa on tällä hetkellä arviolta muutama sata. Määrä ei ole iso, mutta meille perheille asia on iso ja vaikuttaa merkittävällä tavalla käytännön arkeemme, joko sitä helpottavalla tavalla tai suunnattomasti rasittaen. Pyydän, että äänestätte vegaanisen ruuan tarjoamisen puolesta tämänpäiväisessä kokouksessa. Kiitos.”

Lisää luettavaa