Pieksämäellä katalysaattorivarkaita – nämä 4 merkkiä yleensä kohteena, poliisilta 4 vinkkiä!

Poliisi vinkkaa.

02.02.2023

Poliisi kertoo, että Pieksämäellä on liikuskellut katalysaattorivarkaita. Varkauksia on ilmoitettu ajalta 25.-31.1.2023 .

Toisessa teon kohteena on ollut Honda Civic -merkkinen auto ja toisessa Opel Astra. Teot ovat tapahtuneet Kuopiontiellä sekä Savontiellä. Molemmat ajoneuvot ovat vuosimalliltaan 2000-luvun alusta.

Tekijähavainnot näihin varkauksiin liittyen voi ilmoittaa Itä-Suomen poliisilaitoksen vihjesähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai vihjepuhelimen numeroon 029 5415 232.

Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa, kertoo poliisi. Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda, Toyota, Volvo ja Opel.

Poliisin mukaan katalysaattorivarkauksia tekevät niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin rikolliset. Ammattilainen irrottaa akkupistosahalla käyttäen pysäköidyn auton pakoputkistossa olevan katalysaattorin muutamassa minuutissa.

Miten voit ehkäistä varkauksia?

1. Asenna suojapelti katalysaattorin eteen
Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla ja kotioloissa, jos kädentaitoja ja välineitä löytyy.

2. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin
Tunnisteen kaivertaminen katalysaattoriin on yksi monista tavoista saada rikollinen harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa. Kun rikollinen huomaa rekisterinumeron katalysaattorissa, voi olla, että hän jättää koskematta katalysaattoriin.

3. Maalaa katalysaattori
Rikollista toimintaa voi ehkäistä myös maalaamalla katalysaattori lämmönkestävällä huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois, koska he huomaavat, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla.

4. Pysäköi autosi näkyvälle paikalle

Jos et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, yksinkertaisin keino suojata autosi katalysaattorivarkailta on pysäköidä se valoisalle tai valaistulle paikalle tai alueelle, jonne on koko ajan hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta.

Jos huomaat epäilyttävää toimintaa oman tai jonkun toisen auton kimpussa, soita viipymättä hätäkeskukseen numeroon 112.

Jos pystyt ottamaan videon tai valokuvia rikollisesta toiminnasta, esimerkiksi tekijästä ja hänen käyttämästään ajoneuvosta, tai tekemään havaintoja tekijän poistumissuunnasta, ne monesti helpottavat merkittävästi tekijän kiinnisaantia ja siten rikosvastuun kohdentumista, kertoo poliisi.

Lisää luettavaa