Poliisi saa merkittävän apuvälineen käyttöönsä tänä keväänä – ”kuin jenkeissä”

Poliisin ja myös kansalaisen oikeusturva paranee.

11.03.2021

Haalarikameroita on nähty jenkkiläisissä poliisidokkareissa. Niitä on koekäytetty myös Suomessa, mutta nyt ne vihdoin tulevat Suomeen rytinällä.

Poliisi aloittaa haalarikameroiden valtakunnallisen käytön keväällä. Haalarikameratoimintaa on pilotoitu Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksilla, ja käytöstä saatujen hyvien kokemusten vuoksi toiminta laajennetaan jokaiselle poliisilaitokselle.

Poliisi lupaa hoitaa homman läpinäkyvästi ja avoimesti. Laitteita käytetään näkyvästi ja kuvaamisesta ilmoitetaan mahdollisuuksien mukaan kuvattavalle henkilölle.

Laitteiden käytöllä on tarkoitus hankkia samoja tietoja, joita poliisi hankkii omin aistihavainnoin, toteaa poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta.

Kaikkea poliisin kuvaamaa tietoa ei tallenneta poliisin henkilörekistereihin – ainoastaan poliisitehtävien kannalta asianmukaiset ja tarpeelliset tiedot.

Materiaalia saatetaan käyttää esimerkiksi rikosasioiden tai liikenneasioiden näyttönä ja todisteina. Haalarikameroiden käyttöönotolla parannetaan myös sekä poliisin että poliisin kohdehenkilön oikeusturvaa.

Viime vuosien aikana poliisitoiminnassa käyttöönotettuja teknisiä välineitä ovat esimerkiksi rekisterikilpien lukulaitteet ja dronet.

 

Lisää luettavaa