Poliisi tekee myös yllätysvalvontaiskuja, kuten Oulussa – ja se tuotti tulosta

Poliisia usein arvostellaan siitä, että se ilmoittaa tunnollisesti järjestämistään valvontaiskuista. Ei aina.

07.05.2022

Poliisi valvoi raskasta liikennettä tehostetusti Oulussa keskiviikkona kuluneella viikolla. Tulokset olivat melkoisen hurjia.

Yhden aamun aikana poliisi joutui määräämään ajokieltoon peräti viidenneksen tarkastamistaan maanajoon tarkoitetuista ajoneuvoista. Poliisi pitää tätä havaintoa huolestuttavana.

Valvonnassa olivat mukana myös liikenne- ja viestintävirasto Traficom sekä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.

Poliisi sai viitteitä maanajokaluston huonokuntoisuudesta jo viime vuoden tehovalvonnassa, eikä tilanne näytä parantuneen vuoden aikana. Poliisi määräsi huonokuntoisiksi toteamansa ajoneuvot ajokieltoon.

Jotta poliisi pääsisi tarkastamaan huonokuntoisetkin ajoneuvot, on ensisijaisen tärkeätä pitää ratsia salassa aivan sen alkamiseen asti. Kun tieto raskaan liikenteen valvonnasta leviää kuljettajien keskuudessa, on huonokuntoisia ajoneuvoja enää myöhemmin vaikea saada poliisin haaviin.

Poliisia usein syytetään siitä, että se ilmoittaa valvontaiskuistaan. Tässä nähtiin että aina ei ilmoitakaan. Ja tulosta syntyy.

Liikenneturvallisuuden parantaminen ei ole ainoa syy miksi, raskasta liikennettä on tärkeätä valvoa. Valvonnalla viranomaiset pyrkivät suojelemaan kuljettajaa väsymiseltä ja tiestöä kulumiselta. Ne haluavat myös varmistaa, että kuljetusyritykset kilpailevat rehellisesti ja laillisesti, jolloin kaikilla olisi mahdollisimman tasapuolinen mahdollisuus menestyä alalla.

Lisäksi valvonnalla viranomaiset suojelevat ympäristöä, sillä ratsioissa ne puuttuvat myös mahdollisiin päästöjä rajoittavien järjestelmien manipulointiin. Tällainen järjestelmä on esimerkiksi AdBlue, joka vähentää ajoneuvon haitallisia päästöjä ja parantaa näin ilman laatua. Näitä järjestelmiä peukaloidaan taloudellisten säästöjen toivossa.

Lisää luettavaa