Poliisilla asiaa traktorimönkijänuorten vanhemmille

Huimasti erilaisia mönkkäreitä.

14.09.2023

Kannattaa tarkistaa, että nuoren ajokorttiluokka vastaa traktorimönkijän ajokorttiluokan vaatimuksia, poliisi muistuttaa vanhempia.

Poliisi on viime aikana kohdannut useita nuoria traktorimönkijöiden kuljettajia, jotka ovat ajaneet T3-b -luokan traktorimönkijällä, mutta taskussa on ollut kyseiselle mönkijätyypille riittämätön T-ajokortti eli ”traktorikortti”.

Mikäli kuljettajan ajokorttiluokka ei vastaa ajoneuvon vaatimuksia, kuljettaja syyllistyy kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Poliisi määrää kuljettajan ajokieltoon sekä antaa kuljettajalle sakkoa.

Kuljettaja joutuu jalkapatikkaan siltä seisomalta ja traktorimönkijä jää tien varteen odottamaan kuskia, jolla on vaadittava ajokorttiluokka.

Selvennöksen vuoksi poliisi ohjeistaa:

T-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan T1-a, T2-a, T3-a tai T3-luokan traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus on enintään 40km/h. T-ajokortti oikeuttaa kuljettamaan myös T1-b ja T2-b luokan traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus yli 40km/h, kuitenkin enintään 60km/h.

AM 121 -ajokortti oikeuttaa kuljettamaan edellä mainittujen lisäksi myös T3-b luokan traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus yli 40km/h, kuitenkin enintään 60km/h.

B-ajokortilla voi kuljettaa kaikkien edellä mainittujen lisäksi T1-b, T2-b ja T3-b luokan traktorimönkijää, jonka rakenteellinen nopeus yli 60 km/h, kuitenkin enintään 80 km/h.

Lisää luettavaa