Sarja-autoilija jälleen ratista kiinni – voisiko tässä olla ratkaisu kaikkeen?

Laki mahdollistaa auton ottamisen pois rattijuopolta. Samaa pitäisi ahkerasti soveltaa myös kortitta-ajoon – ja laajentaa vastuupalloa myös sivullisiin.

20.06.2019

Esimerkiksi kortitta-ajajat pitävät lakia nykyisin pilkkanaan. Heitä voisi kutsua sarja-autoilijoiksi.

Toissapäivänä poliisipartio pysäytti henkilöauton Tampereella Rautatienkadulla tarkastusta varten. Ajoneuvoa kuljetti ajo-oikeudeton mies. Vuonna 2000 syntynyttä hämeenlinnalaismiestä epäillään kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Hän on jäänyt kiinni kortitta-ajosta vuoden sisään jo 20 kertaa. Miehellä oli myös perässä etsintäkuulutus.

Kun ihminen jää kortitta-autoilusta kiinni vuoden sisään noin monta kertaa, se on selvä viesti siitä, että laki on paperinpala. Tällaisessa tapauksessa auto pitäisi ottaa valtiolle joko määräajaksi tai kokonaan.  Rattijuopumustapauksissakin tätä sovelletaan Suomessa vielä liian harvakseltaan.

Entä sitten se dilemma, että ajo-oikeudeton tai rattijuoppo ajelee toisen autolla? Siitäkin pitäisi voida rangaista auton takavarikoimisella valtiolle – ainakin määräajaksi. On autonomistajan vastuulla, ettei hänen omistamallaan autolla ajele ajo-oikeudeton ihminen. Mikäli auto on saatu haltuun rikollisella tavalla, esimerkiksi uhkailemalla tai painostamalla, siitä olisi säädettävä oma lukunsa.

Lisää luettavaa