Suosikkikarkkeja vedetään pois – sisältävät myrkyllisiä aineita

Näitä ei pidä syödä.

11.10.2023

Tanskalainen House of Denmark A/S on ilmoittanut vetävänsä myynnistä kolme erää Muumi-hedelmäpatukoita. Yhdessä tuote-erässä on mitattu okratoksiini A:ta yli turvalliseksi katsotun määrän. Tuotteessa on viranomaisvalvonnassa todettu okratoksiini A:ta 6,4 mikrogrammaa kilossa, kun suurin sallittu pitoisuus on 2 mikrogrammaa kilossa.

Takaisinveto koskee tuotetta Frugi Muumi omena-mustikka 120 g hedelmäpatukka ja sen päiväyksiä

  • parasta ennen 19.04.2024 (eränro L10931)
  • parasta ennen 04.07.2024 (eränro L18532)
  • parasta ennen 01.08.2024 (eränro L21322)

Kyseisiä eriä on ollut myynnissä Tokmanni-ketjun sekä K-ryhmän myymälöissä. Ilmoituksen mukaan kuluttajat voivat palauttaa tuotteet ostopaikkaan, jossa tuotteen hinta hyvitetään.

Elintarvikkeisiin voi muodostua mykotoksiineja (homemyrkyt) johtuen niiden viljely- tai varastointiolosuhteista. Kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa tietyntyyppiset homeet voivat lisääntyä raaka-aineissa tai valmiissa elintarvikkeissa ja tuottaa toksiineja. Yleisimmin elintarvikkeissa havaittuja ja eniten ihmisten terveydelle haittaa aiheuttavia mykotoksiineja ovat aflatoksiinit, okratoksiini A, patuliini, fumonisiinit, zearalenoni sekä deoksinivalenoli.

Mykotoksiinit voivat aiheuttaa pitkäaikaisen altistuksen seurauksena immuunipuolustuksen heikentymistä ja syöpäsairauksia. Erityisesti maksaan ja munuaisiin kohdistuvia haittavaikutuksia on raportoitu. Myös akuutti myrkytys on mahdollinen erityisesti lapsilla.

Frugi Muumi omena-mustikka 120 g.

Lisää luettavaa