Täällä ei rikollista hyysätä: mikä tahansa neljäs rikos aiheuttaa elinkautisen – vaikka taskuvarkaus!

Yhdysvaltain Louisianassa ei rikollista hyysätä. Eipä tosiaankaan, rangaistukset ovat suorastaan mielivaltaisia, vaikka ei rikollisuudesta meistä kukaan pidäkään.

Moni vaatii Suomessakin elinkautisen vankeusrangaistuksen muuttamista oikeasti elinikäiseksi. Nythän elinkautinen tarkoittaa käytännössä noin 14 vuoden istumista, jonka jälkeen voidaan anomuksesta vapauttaa. Istumisen pituutta ei ole säädelty. Vanki voi joutua istumaan elinkautista (yleensä murhasta) jopa 20 vuottakin.

Louisianassa Yhdysvalloissa vanki voi joutua eliniäkseen vankilaan lompakon varastamisesta. Ja rangaistus oikeasti tulee vähäisestä teosta. Miten tämä on mahdollista?

Siten, että Louisianassa on käytössä niin sanottu neljän hudin laki, jonka nojalla neljännestä rikoksesta seuraa aina elinkautinen vankeusrangaistus riippumatta rikosten vakavuudesta. Peräti 98 prosenttia Yhdysvalloissa niin kutsutuista väkivallattomista rikoksista annetuista elinkautisista vankeusrangaistuksista on annettu Louisianassa. Kaikkiaan yhdeksässä osavaltiossa vanki voidaan tuomita väkivallattomista rikoksista loppuiäkseen vankilaan.

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU on vaatinut liittovaltion hallintoa ja muitakin osavaltioita lopettamaan elinkautisten tuomioiden langettamisen väkivallattomista rikoksista.

Aiheet:

Aiheeseen liittyvät jutut