Tällä alueella Suomessa sairastetaan eniten – ”onko siellä posahtanut ydinvoimala salaa…”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi dataa.

04.07.2019

THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että eri alueiden ja kuntien välillä on merkittäviä eroja sairastavuudessa.

Missä asuvat terveimmät ihmiset? Ahvenanmaalla. Myös Länsi- ja Etelä-Suomen rannikkokunnissa on punkeista huolimatta varsin tervettä porukkaa. Liekö se onnellisuus, jota meri-ilmasto aiheuttaa?

Entä sitten sairastavuus? Se on suurinta Pohjois-Pohjanmaan kunnissa sekä vyöhykkeellä, joka lähtee Raahen seudulta kohti Itä-Suomea, Tohmajärveä ja Ilomantsia.

Jos ajatellaan että Itä- ja Koillis-Suomessa on sairauskurjuutta, niin moni lausuu heti maagiset sanat: Venäjällä on joskus posahtanut ydinvoimala, vaikkapa salaa, ja nyt tämä näkyy kärsimyksinä. Ja onhan idässä oikeastikin posahtanut 80-luvulla.

Ajatus vain ei vaan pidä paikkaansa.

Sairastavuus suurenee siirryttäessä etelästä ja lännestä koilliseen, ja tämä on ollut Suomen alueellisten terveyserojen keskeinen piirre jo toistasataa vuotta. Vaikka koko maassa terveys on kohentunut, alue-erot ovat säilyneet suurina ja jopa kärjistyneet.

Mistä se sitten johtuu? Kyse on elinoloihin, elintapoihin, perinnöllisiin tekijöihin ja terveydenhuollon toimintaan liittyvistä asioista.

Lisää luettavaa