Tämä voi estää sen, että sinut voidaan turvallisesti leikata!

Kannattaa ottaa tästä vinkistä vaarin.

31.03.2024

Tiesitkö sinä sen, että leikkausoperaatiosi voidaan joutua siirtämään tai se estyy määräajaksi, ellei suusi ole kunnossa.

Ja harvan suomalaisen suu on priimakunnossa.

Esimerkiksi tekonivelleikkauksia ei lähdetä tekemään, ellei suu ole hoidettu. Tarvittaessa joudutaan tekemään niin, että hampaat otetaan kokonaan suusta, ja sitten vasta leikataan. Se on tilanne, jossa olet kivuton polvipotilas – mutta hampaaton. Ei mikään ideaalihomma se.

Erityisen tarkkoja ollaan nimenomaan tekonivelleikkausten kohdalla – niitä suorittavat ortopedit vaativat ennen operaatiota hammaslääkärin todistuksen siitä, ettei suussa ole tulehdusta.

Syy on selvä.

– Suusta ja hampaista peräisin olevissa tulehduksissa bakteerit voivat levitä verenkierron kautta tekonivelalueelle, selittää Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalon sivuilla.

-Tällainen tulehdus on vaikea hoitaa: siihen ei tepsi edes suoneen annosteltava antibiootti!

Tekonivelalueen infektio edellyttää usein uusintaleikkausta. Eritoten vanhemmissa ikäryhmissä tämä voi olla elämänlaadun kannalta katastrofaalinen tilanne.

Ortopedit suhtautuvat suun terveyteen äärimmäisen vakavasti, sillä tekonivelinfektio on yksi vakavimmista leikkauskomplikaatioista.

Hoitakaa siis suunne kuntoon, ihmiset, kun vielä voitte. Kun tulee paha tilanne eteen, silloin suun hoitaminen voi viivästyttää muun hoidon antamista.

Lisää luettavaa